'Asgari Ücret Net Bin 900 TL Olsun' Talebi

Eskişehir’deki bazı sendika ve sivil toplum örgütleri adına yapılan açıklamada, bin 300 liralık asgari ücretin yoksulluk sınırının çok altında olduğu vurgulanarak asgari ücretin net bin 900 TL olmasını istendi.

'Asgari Ücret Net Bin 900 TL Olsun' Talebi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü önünde kitlesel basın açıklamasına, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabip Birliği (TTB) yönetici ve üyeleri katıldı.

Grup adına açıklama yapan DİSK Bölge Temsilcisi Ahmet Arı, Türkiye’nin çalışırken açlık çeken ve yoksul bile olamayan işçilerin yaşadığı bir ülke konumuna düşürüldüğünü belirterek , “Türkiye’de çalışan milyonlarca insana söylenen şudur; ‘çalışın ama doymayın’. Türkiye’de büyüyen tek şeyin adaletsiz olduğunu açıkça göstermektedir. Asgari ücret açısından Türkiye, 500 Euro’nun altında kalan Slovenya, Romanya, Makedonya gibi ülkelerle birlikte ancak Avrupa’nın üçüncü liginde yer almaktadır” dedi.

Sermaye çevrelerinin asgari ücret ile ilgili yaptıkları açıklamaların inandırıcı olmaktan çok uzak olduğunu kaydeden Arı, sermayenin gerçek dışı feryatlarının, hükümetin onların yükünü paylaşmaktan bahseden açıklamalarını bir tiyatro oynandığı izlenimi uyandırdığını söyledi.



DİSK ve emekten yana sivil toplum örgütlerinin çarpıtmalardan bıktıklarını belirten Arı, “Herkesin çok iyi bildiği gibi Türkiye işçilerin emeği ve alınteri üzerinden elde edilen kar oranlarında zirveye oynamaktadır. Yani Türkiye’de ücretler asgari, kârlar azamidir. Asgari ücretin açlık sınıra çekilmesini bahane edip işçi sınıfının başta kıdem tazminatı olmak üzere, işsizlik fonu ve benzeri hak ve kazanımlarına göz dikerek pazarlık konusu yapılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA