KBÜ'den Kısa Kısa

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sosyoloji Kulübü tarafından "Mevlana ve Ahlak" konulu konferans düzenlendi.

Hamit Çepni Konferans Salonu’ndaki programda konuşan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Poyraz, felsefenin niçin sorusunu sormaya devam ettiğini söyledi.

Bu soruların toplumların alacakaranlığı içerisinde sorulduğunu ifade eden Poyraz, şunları söyledi:

"Mevlana bir figür olarak 13. yüzyıl çağının ruhu içerisinde anlaşılmalıdır. 13. yüzyıl Türk Rönesans’ı olarak adlandırılır. Mevlana çok önemli figürlerden biriydi ancak tek başına değildir. Ahi Evran, Davud-u Kayseri, Şeyh Edebali de bu bağlamdadır. Önemli olan tabiatı taklit etmek değil hakikatin yansıyacağı kalbin cilalanmasıdır. Varlığın hakikati yansıtmak için kalbimizi ayna haline getirebilmektir. Mevlana 13. yüzyılda yaşamış filozof aşıktır. Mevlana felsefesi aşk felsefesidir, varlığın hakikate giden aşkıdır. Mevlana felsefesi varsa, aşk ahlaktır. İnsanlık hakikatini kendi de gerçekleştirmiş eylemleriyle kemale ermiş şahsiyettir. Ruhun yönünü hakikate doğru çevirmek gerekir. Mevlana 700 yıl önce yaşam reçetesi sunmuştur. Ahlak, davranış biçimi değil insanın kendini gerçekleştirmesidir. Ahlak değerleriyle kendimizi gerçekleştiririz. Toplumun giydirdiği ahlak felsefesini kendi bedenimize göre düzenlemeliyiz."

Konferans ardından Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Sağır, teşekkür belgesi verdi.

- 2. Uluslararası Ticaret Kongresi sona erdi

KBÜ Artı Kariyer Kulübü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Ticaret Kongresi sona erdi.

KBÜ'den yapılan yazılı açıklamada, kongrede TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan'ın TÜMSİAD’ın faaliyetlerini anlattığı kaydedildi.

Kongrede, KBÜ Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakim Aziz'in, ülkelerin hukuk sistemleri, ticaret, uluslararası ticaret ve hukuk sözleşmelerini anlattığı belirtildi.

Kaynak: AA