Samsun Adliyesi'nde 'Arabuluculuk Merkezi' Açıldı

Samsun Adliyesi'nde, taraflar arasındaki bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için Arabuluculuk Merkezi açıldı.

Adliyenin zemin katında oluşturulan Arabuluculuk Merkezi'nin açılışı dolayısıyla kokteyl düzenlendi. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, açılışta yaptığı konuşmada, Arabuluculuk Daire Başkanlığının yaklaşık 2 yıl önce kurulduğunu söyledi.

İngiltere'de, günümüzde uyuşmazlıkların, yani 1,5 milyon uyuşmazlığın yüzde 97'sinin alternatif yöntemlerle çözüldüğünü bildiren Öztatar, mahkemelere sadece yüzde 3'ünün, yani 50 bin dosyanın gittiğini kaydetti.

İtalya'da da zorunlu arabuluculuk sistemi bulunduğunu, yaklaşık 200 bin dosyanın burada çözüldüğünü belirten Öztatar, "Türkiye'de ise alternatif çözüm yöntemleri çok iyi uygulanmıyor. Amacımız alternatif çözüm yöntemlerinin daha iyi uygulamasını sağlamak suretiyle mahkemelere giden iş yoğunluğunun azaltılması. Ayrıca tarafların kendi kararlarını kendileri vererek sorunlarını barışçıl bir şekilde çözmeleri hedefleniyor" dedi.

Bakanlık olarak bir kanun tasarısı çalışması gerçekleştirdiklerini dile getiren Öztatar, şöyle devam etti:

"Bu çalışma ile bireysel iş uyuşmazlıkları, işe iade davaları dahil olmak üzere zorunlu arabuluculuğun ülkemizde uygulanması hedeflenmekte. Meclisimiz uygun görürse tasarının kanunlaşmasıyla yaklaşık 400 bin dosyanın 2016 yılı içerisinde arabulucuların marifetiyle çözümlenmesi, böylece yargıdaki iş yükünün azaltılması amaçlanıyor. Yine küçük alacaklar dediğimiz 2 bin 500 liraya kadar alacaklarda, icra takibine itiraz olduğunda takip duracak. Bu durumda arabulucu devreye girerek sorunu barışçıl bir şekilde çözecek."

Arabuluculuk sistemi ile yargıdaki yoğun iş yükünün bir nebze olsun azaltılması, uzlaşı kültürünün, toplumsal barışın yaygınlaşmasının hedeflendiğini vurgulayan Öztatar, "Arabuluculuğun faydası ne diye baktığımızda, şu anda bin 200 uyuşmazlık çözdük. Bu uyuşmazlıklardaki başarı oranımız yüzde 98, bu bir dünya rekoru. Yani dünyada 30 yıldır, 40 yıldır uygulanan arabuluculuk sistemlerinde başarı yüzde 75-80 olmasına rağmen, Türkiye'de bu yüzde 98'dir" diye konuştu.

- Bütün il ve ilçelerde kurulması hedefleniyor

Öztatar, arabuluculuk merkezleri kurarak, dava açacakları buraya yönlendireceklerine dikkati çekerek, "Onlara arabulucu atamaları yapılacak. Arabuluculuk merkezleri, çok işlevsel görev yapacak. Bugüne kadar 23 arabuluculuk merkezi kurduk. Bu merkezlerin yakın zamanda bütün il ve ilçelerde kurulmasını öngörüyoruz. Bununla ilgili bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Açılışa Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Bölge İstinaf Mahkemeleri Başsavcısı Fahri Gülay, Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver, Baro Başkanı Kerami Gürbüz ile hakim, savcı ve avukatlar katıldı.

Kaynak: AA