CHP'li Tanal'dan Engelliler İçin 2 Kanun Teklifi

Teklifler, engelli vatandaşların istihdamının artırılmasını öngörüyor

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, engelli vatandaşların istihdamının artırılmasına yönelik iki ayrı kanun teklifi hazırladı.

Tanal'ın, TBMM Başkanlığı'na sunduğu ilk teklif, İş Kanunu'nda değişiklik öngörüyor. Buna göre, engellilerin istihdam zorunluluğuna ilişkin özel sektörde yüzde 3 olan oran yüzde 5'e, kamu kurumlarında yüzde 4 olan oran yüzde 7'ye yükseltilecek.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'de engellilerin nüfusa oranının yüzde 12,29 olduğuna işaret edilerek, "Anayasada belirtilen eşitlik ilkesi gereğince kamu kurumları ve özel sektörde engelli istihdam oranının tekrar düzenlenerek artırılması gerekmektedir" ifadesine yer verildi.

Mahmut Tanal'ın, TCK'da değişiklik öngören diğer teklifi ise engelli çalıştırma zorunluluğuna uymayanlar hakkındaki yaptırımları düzenliyor.

Buna göre, İş Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca engelli, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırmak zorunda olanlardan buna aykırı davrananlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Tanal'ın her iki teklifinin gerekçesinde, engelli vatandaşların istihdamına yönelik düzenlemelere işlerlik kazandırılması ve işsizliğin azaltılmasının amaçlandığı belirtildi.
Kaynak: AA