'Altın 2016'Da Güvenli Liman Olmaya Tek Aday'
HANDAN GÜNEŞ - Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, jeopolitik risklerin yoğun konuşulacağı, savaş senaryolarının uygulanacağı bir yıla girileceğini düşündüğünü belirterek, "Altın bu ortamda yatırım yapılabilir güvenli liman olmaya tek aday görünüyor" dedi.
AA muhabirine 2015'i değerlendiren ve gelecek yıla ilişkin beklentilerini paylaşan Memiş, 2015'te dolar ile ticaret yapan ya da dolar karşılığında altın yatırımı yapanların ciddi zarar ederken, gram altın/TL kuruna göre yatırım yapanların kar ettiğini belirtti.
Memiş, ekonomi alanında zorlu bir yılın geride kaldığına işaret ederek, jeopolitik riskler, siyasi belirsizlikler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecinin yıla damgasını vuran önemli gelişmeler arasında bulunduğunu kaydetti.
Altının onsunun yıl boyunca Fed ve savaş riskleriyle dalgalı bir seyir izlediğini anlatan Memiş, "Bu dalgalı seyirde; 25 Ocak 2015'te 1,303 dolar ile zirve noktasını test ederken 17 Aralık 2015'te 1,049 dolar ile dip seviyeleri test edilmiş oldu" bilgisini verdi.
Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş ile yükselişe geçen ons fiyatlarının, Fed'in faiz artırma beklentisiyle sert düşüşleri beraberinde getirdiğine dikkati çeken Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İç piyasalarda yastık altı birikim yapanlar bu dalgalanmalardan olumsuz etkilenmedi aksine ciddi kar etti. 1 Ocak 2015'te 89,50 TL'den altın alan vatandaşlar 24 Eylül 2015'te yılın zirvesi olan 113,83 TL'den altınlarını yoğun bir şekilde sattı. Yastık altından çıkan bu birimlere zaman zaman kuyumcu esnafı bile TL yetiştirmekte zorlandı. Altın yatırımcıları geliri neyse ona göre birikim yapmalı, ona göre borçlanma yapmalıdır. Yani TL ile geliriniz varsa yatırımı TL ile yapmalısınız. Ons fiyatlarından yatırım yapmak için önce TL ile dolar almak zorunda kalıyorsunuz. Dolar fiyatlarındaki dalgalanmalar ise küresel ekonomilerden çok etkileniyor."
Altının onsunun Fed nedeniyle yatırımcısına 2,5 yıldır kaybettirdiğini anımsatan Memiş, "Ons fiyatlarında dip fiyatların görüldüğünü düşünüyorum. Piyasalarda her ne kadar 950 dolarlar konuşulsa da Fed kararı sonrası bu tepki gerçekleşmedi. Jeopolitik risklere karşı daha duyarlı olan onsun aşağı yönlü olması beklenmemeli" diye konuştu.
Memiş, 90 TL'nin altını test etmeyen gram altının yıl boyunca dolar kurundan destek alarak yatırımcısına zarar ettirmediğini belirterek, "Ons fiyatlarında dip görüldüğünü düşündüğüm gibi gram altın/TL için de aynısını söyleyebilirim. Jeopolitik risklerin yoğun konuşulacağı, savaş senaryolarının uygulanacağı bir yıla gireceğimizi düşünüyorum. Altın bu ortamda yatırım yapılabilir güvenli liman olmaya tek aday görünüyor. Onsun ilk fırsatta 1,350 dolar seviyelerini, gram altının da 120 lirayı test etmesini bekliyorum. Gram altının 2016 yılında yine dolar kurundan destek almasını bekliyorum" yorumunu yaptı.
- "Olağanüstü olumsuzluklarda altının gramı 110-115 lirayı görebilir"
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de altının 2015 yılı da dahil üç yıldan beri dolar bazında yatırımcısına zarar ettirdiğini belirterek, "Altın fiyatı 2016 yılında Fed'in faiz artırım baskısıyla düşüş eğilimini sürdürecek gibi görünüyor" dedi.
Yıldırımtürk, Fed'in faizleri artırma beklentisinin yıl boyunca altın fiyatlarını aşağı yönlü baskıladığını anlattı.
Yıldırımtürk, yılın ilk dört ayında Yunanistan'da yaşanan ekonomik ve siyasi belirsizliklerin, bölgedeki jeopolitik gerginliklerin ve beklentilerden olumsuz gelen ekonomik verilerin dolar paritesini zayıflatmasıyla altın fiyatının desteklendiğini aktararak, "Buna rağmen, 2015 yılının genelinde altın dolar bazında yüzde 20 geriledi. Altın fiyatının düşüşü ve yükselişinde fiziki işlemlerin etkili olduğunu söylemek yanlış olur. Bu nedenle altının gerçek fiyatından söz etmek mümkün değil" ifadelerini kullandı.
"Altın fiyatları son yıllarda kaldıraçlı piyasalardaki işlemlerin yapıldığı forex piyasalarında belirlenir oldu" diyen Yıldırımtürk, özellikle ay veya dönem sonları açık pozisyonlarının kapatılması sırasında piyasa oyuncularınca oluşturulan spekülatif ortamda sert fiyat dalgalanmalarının yaşandığını vurguladı.
Yıldırımtürk, altının son üç yılda yatırımcısına kaybettirmesinde temel faktör olarak; 2008 yılındaki global finansal kriz sonrası toparlanma eğilimine girilmesi ve dolara yeniden güvenin artmasının gösterilebileceğini anlattı.
Bu süreçte, Fed'in aylık tahvil geri alımlarıyla parasal sıkılaştırmaya gitmesi ve yılın başından itibaren parasal sıkılaştırmayı faiz artırımıyla sürdürecek olması beklentisinin doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesini sağladığını aktaran Yıldırımtürk, "Altın 2015 yılı da dahil üç yıldan beri dolar bazında yatırımcısını zarar ettiriyor. Altın fiyatı 2016 yılında Fed'in faiz artırım baskısıyla düşüş eğilimini sürdürecek gibi görünüyor. Bu beklentiyle 2015'in son günlerinde yıl sonu açık pozisyon kapatma işlemleriyle altın fiyatı 1.065-1.075 dolar/ons aralığında geziniyor" şeklinde konuştu.
Yıldırımtürk, 2016 yılında altının ons fiyatının 1.050 dolar desteğini kırmasıyla kademeli olarak 1.000-988-955 dolara kadar gerileyebileceğini belirterek, "Teknik olarak altın fiyatında düşüş trendi 750-775 dolar/ons'tan tamamlanabilir" dedi.
Altının dış piyasa fiyatının yüzde 20 gerilemiş olmasına rağmen, dolar/TL'deki yüzde 30'luk yükselişin iç piyasada 24 ayar altın fiyatının yıllık bazda ortalama yüzde 10 yükselmesine neden olduğu bilgisini veren Yıldırımtürk, "2016 yılında altının dolar/ons fiyatındaki olası gerileme eğilimi, içeride de dolar/TL'nin düşüş eğilimlerinde 24 ayar altın gram fiyatı 85,00-90,00 liraya kadar da gerileyebilir. Olağanüstü olumsuzluklarda da 24 ayar altının gram fiyatı 110-115 lirayı da görebilir"
- "2015 yılından daha iyi fırsatlar verebilir"
Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise altının onsunun 3 yıldır sürdürdüğü aşağı yönlü hareketini devam ettirerek yıl içinde yatırımcısına yıllık bazda kaybettirdiğini belirterek, "2015 sonuna yaklaşırken ons altının 2009 sonu seviyelerinde fiyatlandığını görüyoruz. Gram altın fiyatları ise tarihi zirve seviyesi olan 113 TL seviyelerini test ettikten sonra, yıl sonunu yatırımcısına yıllık bazda kazandırarak kapatacak gibi gözüküyor" dedi.
Karabulut, 2015 yılında altının gündeminde Fed ve Çin'in bulunduğunu aktararak, özellikle Fed'in normalleşmeye başlayarak bol dolar dönemini bitireceği beklentilerinin 2015 yılından itibaren altının değer kaybetmesinde etkili olduğunu dile getirdi.
Küresel piyasalarda ağustos ayında Çin risklerinin tedirginlik yaratmasının, Fed'in faiz adımı beklentilerinin kısmen azalmasına ve altına dair beklentilerin bir nebze pozitifleşmesine neden olduğunu aktaran Karabulut, "Ancak Çin etkisinin de kurtaramadığı altın, tekrar dip arayışına girdi ve bu seneyi 1.100 dolar seviyelerine yakın yerden tamamlayacak gözüküyor" diye konuştu.
Fed'in son tahvil alım programı sonrası başlayan kar realizasyonu ve 2014 yılında varlık alım programının sonlandırılacağına dair açıklamaların onsun gerilmesine yol açtığını belirten Karabulut, şöyle devam etti:
"Ons tarafında çok uzun bir süredir düşüş hareketinin devam etmesi ve altın fiyatlarının son 5 yılın dip seviyelerine yakın olması, dip seviyelerden bir yükseliş hareketi başlamasını sağlayabilir. Bu seviyelerde altının uzun süre oyalanması, artık bu seviyelerin de dip olarak gözüktüğünü destekliyor. Özellikle Fed'in faiz artırıma çok yumuşak adımlarla başlaması ve ikinci faiz artırımının çok da yakın bir tarihte gelemeyebileceğine dair beklentiler altının bir toparlanma göstermesini sağlayabilir. 2016 yılı ons tarafı için daha pozitif ve fırsatların değerlendirilebileceği bir yıl olabilir."
Karabulut, 2013 yılı sonrası ons tarafındaki düşüşlere rağmen gram altının kazandırmasının yanında, belli dönemlerde de ciddi fırsatlar sunduğuna işaret ederek, "2016 yılında doların güçlü kalmaya devam edeceği ve onsun da dip seviyelerden toparlanma gösterebileceği beklentilerimizle birlikte, gram tarafının daha pozitif olabileceği, hatta belli dönemlerde, 2015 yılından daha iyi fırsatlar verebileceği beklenebilir" değerlendirmesini yaptı.
Altın fiyatları için gelecek yıl Fed'i izlemeye devam edeceklerini vurgulayan Karabulut, şunları kaydetti:
"Bunun yanında Çin ve petroldeki gelişmeler de altın üzerinde etkili olabilir. Özellikle Çin tarafındaki ekonomik yavaşlama ile kriz beklentileri altın talebini artırabilir. Aynı şekilde petrol fiyatlarının da daha dip seviyelere gerilemesi halinde siyasi anlaşmazlıklar görmemiz altın fiyatlarında yükselişi destekleyebilir. Altın fiyatlarında 2016 yılı için olumsuz senaryoda ise Fed'in faiz artırımını hızlandırması ve 2016 yılında öngördüğü yüzde 1,40'lık hedefine ulaşması ön plana çıkıyor. Bunun yanında 2016 sonuna doğru Çin yuanının SDR sepetine girmesiyle birlikte, yuan talebinin artması, altına talebi kısmen azaltabilir."
Karabulut, 2016 yılı için onsta kademeli olarak 1.130 ve 1.200 dolar seviyelerine doğru bir yükseliş görülebileceğini belirterek, gram tarafında ise 110 ve 117 lira seviyelerine doğru yükseliş yaşanabileceği tahmininde bulundu.
Kaynak: AA
Memiş, ekonomi alanında zorlu bir yılın geride kaldığına işaret ederek, jeopolitik riskler, siyasi belirsizlikler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecinin yıla damgasını vuran önemli gelişmeler arasında bulunduğunu kaydetti.
Altının onsunun yıl boyunca Fed ve savaş riskleriyle dalgalı bir seyir izlediğini anlatan Memiş, "Bu dalgalı seyirde; 25 Ocak 2015'te 1,303 dolar ile zirve noktasını test ederken 17 Aralık 2015'te 1,049 dolar ile dip seviyeleri test edilmiş oldu" bilgisini verdi.
Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş ile yükselişe geçen ons fiyatlarının, Fed'in faiz artırma beklentisiyle sert düşüşleri beraberinde getirdiğine dikkati çeken Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İç piyasalarda yastık altı birikim yapanlar bu dalgalanmalardan olumsuz etkilenmedi aksine ciddi kar etti. 1 Ocak 2015'te 89,50 TL'den altın alan vatandaşlar 24 Eylül 2015'te yılın zirvesi olan 113,83 TL'den altınlarını yoğun bir şekilde sattı. Yastık altından çıkan bu birimlere zaman zaman kuyumcu esnafı bile TL yetiştirmekte zorlandı. Altın yatırımcıları geliri neyse ona göre birikim yapmalı, ona göre borçlanma yapmalıdır. Yani TL ile geliriniz varsa yatırımı TL ile yapmalısınız. Ons fiyatlarından yatırım yapmak için önce TL ile dolar almak zorunda kalıyorsunuz. Dolar fiyatlarındaki dalgalanmalar ise küresel ekonomilerden çok etkileniyor."
Altının onsunun Fed nedeniyle yatırımcısına 2,5 yıldır kaybettirdiğini anımsatan Memiş, "Ons fiyatlarında dip fiyatların görüldüğünü düşünüyorum. Piyasalarda her ne kadar 950 dolarlar konuşulsa da Fed kararı sonrası bu tepki gerçekleşmedi. Jeopolitik risklere karşı daha duyarlı olan onsun aşağı yönlü olması beklenmemeli" diye konuştu.
Memiş, 90 TL'nin altını test etmeyen gram altının yıl boyunca dolar kurundan destek alarak yatırımcısına zarar ettirmediğini belirterek, "Ons fiyatlarında dip görüldüğünü düşündüğüm gibi gram altın/TL için de aynısını söyleyebilirim. Jeopolitik risklerin yoğun konuşulacağı, savaş senaryolarının uygulanacağı bir yıla gireceğimizi düşünüyorum. Altın bu ortamda yatırım yapılabilir güvenli liman olmaya tek aday görünüyor. Onsun ilk fırsatta 1,350 dolar seviyelerini, gram altının da 120 lirayı test etmesini bekliyorum. Gram altının 2016 yılında yine dolar kurundan destek almasını bekliyorum" yorumunu yaptı.
- "Olağanüstü olumsuzluklarda altının gramı 110-115 lirayı görebilir"
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de altının 2015 yılı da dahil üç yıldan beri dolar bazında yatırımcısına zarar ettirdiğini belirterek, "Altın fiyatı 2016 yılında Fed'in faiz artırım baskısıyla düşüş eğilimini sürdürecek gibi görünüyor" dedi.
Yıldırımtürk, Fed'in faizleri artırma beklentisinin yıl boyunca altın fiyatlarını aşağı yönlü baskıladığını anlattı.
Yıldırımtürk, yılın ilk dört ayında Yunanistan'da yaşanan ekonomik ve siyasi belirsizliklerin, bölgedeki jeopolitik gerginliklerin ve beklentilerden olumsuz gelen ekonomik verilerin dolar paritesini zayıflatmasıyla altın fiyatının desteklendiğini aktararak, "Buna rağmen, 2015 yılının genelinde altın dolar bazında yüzde 20 geriledi. Altın fiyatının düşüşü ve yükselişinde fiziki işlemlerin etkili olduğunu söylemek yanlış olur. Bu nedenle altının gerçek fiyatından söz etmek mümkün değil" ifadelerini kullandı.
"Altın fiyatları son yıllarda kaldıraçlı piyasalardaki işlemlerin yapıldığı forex piyasalarında belirlenir oldu" diyen Yıldırımtürk, özellikle ay veya dönem sonları açık pozisyonlarının kapatılması sırasında piyasa oyuncularınca oluşturulan spekülatif ortamda sert fiyat dalgalanmalarının yaşandığını vurguladı.
Yıldırımtürk, altının son üç yılda yatırımcısına kaybettirmesinde temel faktör olarak; 2008 yılındaki global finansal kriz sonrası toparlanma eğilimine girilmesi ve dolara yeniden güvenin artmasının gösterilebileceğini anlattı.
Bu süreçte, Fed'in aylık tahvil geri alımlarıyla parasal sıkılaştırmaya gitmesi ve yılın başından itibaren parasal sıkılaştırmayı faiz artırımıyla sürdürecek olması beklentisinin doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesini sağladığını aktaran Yıldırımtürk, "Altın 2015 yılı da dahil üç yıldan beri dolar bazında yatırımcısını zarar ettiriyor. Altın fiyatı 2016 yılında Fed'in faiz artırım baskısıyla düşüş eğilimini sürdürecek gibi görünüyor. Bu beklentiyle 2015'in son günlerinde yıl sonu açık pozisyon kapatma işlemleriyle altın fiyatı 1.065-1.075 dolar/ons aralığında geziniyor" şeklinde konuştu.
Yıldırımtürk, 2016 yılında altının ons fiyatının 1.050 dolar desteğini kırmasıyla kademeli olarak 1.000-988-955 dolara kadar gerileyebileceğini belirterek, "Teknik olarak altın fiyatında düşüş trendi 750-775 dolar/ons'tan tamamlanabilir" dedi.
Altının dış piyasa fiyatının yüzde 20 gerilemiş olmasına rağmen, dolar/TL'deki yüzde 30'luk yükselişin iç piyasada 24 ayar altın fiyatının yıllık bazda ortalama yüzde 10 yükselmesine neden olduğu bilgisini veren Yıldırımtürk, "2016 yılında altının dolar/ons fiyatındaki olası gerileme eğilimi, içeride de dolar/TL'nin düşüş eğilimlerinde 24 ayar altın gram fiyatı 85,00-90,00 liraya kadar da gerileyebilir. Olağanüstü olumsuzluklarda da 24 ayar altının gram fiyatı 110-115 lirayı da görebilir"
- "2015 yılından daha iyi fırsatlar verebilir"
Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise altının onsunun 3 yıldır sürdürdüğü aşağı yönlü hareketini devam ettirerek yıl içinde yatırımcısına yıllık bazda kaybettirdiğini belirterek, "2015 sonuna yaklaşırken ons altının 2009 sonu seviyelerinde fiyatlandığını görüyoruz. Gram altın fiyatları ise tarihi zirve seviyesi olan 113 TL seviyelerini test ettikten sonra, yıl sonunu yatırımcısına yıllık bazda kazandırarak kapatacak gibi gözüküyor" dedi.
Karabulut, 2015 yılında altının gündeminde Fed ve Çin'in bulunduğunu aktararak, özellikle Fed'in normalleşmeye başlayarak bol dolar dönemini bitireceği beklentilerinin 2015 yılından itibaren altının değer kaybetmesinde etkili olduğunu dile getirdi.
Küresel piyasalarda ağustos ayında Çin risklerinin tedirginlik yaratmasının, Fed'in faiz adımı beklentilerinin kısmen azalmasına ve altına dair beklentilerin bir nebze pozitifleşmesine neden olduğunu aktaran Karabulut, "Ancak Çin etkisinin de kurtaramadığı altın, tekrar dip arayışına girdi ve bu seneyi 1.100 dolar seviyelerine yakın yerden tamamlayacak gözüküyor" diye konuştu.
Fed'in son tahvil alım programı sonrası başlayan kar realizasyonu ve 2014 yılında varlık alım programının sonlandırılacağına dair açıklamaların onsun gerilmesine yol açtığını belirten Karabulut, şöyle devam etti:
"Ons tarafında çok uzun bir süredir düşüş hareketinin devam etmesi ve altın fiyatlarının son 5 yılın dip seviyelerine yakın olması, dip seviyelerden bir yükseliş hareketi başlamasını sağlayabilir. Bu seviyelerde altının uzun süre oyalanması, artık bu seviyelerin de dip olarak gözüktüğünü destekliyor. Özellikle Fed'in faiz artırıma çok yumuşak adımlarla başlaması ve ikinci faiz artırımının çok da yakın bir tarihte gelemeyebileceğine dair beklentiler altının bir toparlanma göstermesini sağlayabilir. 2016 yılı ons tarafı için daha pozitif ve fırsatların değerlendirilebileceği bir yıl olabilir."
Karabulut, 2013 yılı sonrası ons tarafındaki düşüşlere rağmen gram altının kazandırmasının yanında, belli dönemlerde de ciddi fırsatlar sunduğuna işaret ederek, "2016 yılında doların güçlü kalmaya devam edeceği ve onsun da dip seviyelerden toparlanma gösterebileceği beklentilerimizle birlikte, gram tarafının daha pozitif olabileceği, hatta belli dönemlerde, 2015 yılından daha iyi fırsatlar verebileceği beklenebilir" değerlendirmesini yaptı.
Altın fiyatları için gelecek yıl Fed'i izlemeye devam edeceklerini vurgulayan Karabulut, şunları kaydetti:
"Bunun yanında Çin ve petroldeki gelişmeler de altın üzerinde etkili olabilir. Özellikle Çin tarafındaki ekonomik yavaşlama ile kriz beklentileri altın talebini artırabilir. Aynı şekilde petrol fiyatlarının da daha dip seviyelere gerilemesi halinde siyasi anlaşmazlıklar görmemiz altın fiyatlarında yükselişi destekleyebilir. Altın fiyatlarında 2016 yılı için olumsuz senaryoda ise Fed'in faiz artırımını hızlandırması ve 2016 yılında öngördüğü yüzde 1,40'lık hedefine ulaşması ön plana çıkıyor. Bunun yanında 2016 sonuna doğru Çin yuanının SDR sepetine girmesiyle birlikte, yuan talebinin artması, altına talebi kısmen azaltabilir."
Karabulut, 2016 yılı için onsta kademeli olarak 1.130 ve 1.200 dolar seviyelerine doğru bir yükseliş görülebileceğini belirterek, gram tarafında ise 110 ve 117 lira seviyelerine doğru yükseliş yaşanabileceği tahmininde bulundu.