Rekabet Hukuku Sempozyumu

ANKARA -  Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, Rekabet Kurulunun bugüne kadar toplam 235 soruşturma dosyasını nihai karara bağladığını belirterek, "Aynı dönemde Kurulumuz tarafından verilen idari para cezası ise yaklaşık 2,5 milyar lira olarak gerçekleşti" dedi.

Rekabet Kurumu ile Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mahmut Esat Bozkurt Salonu'nda düzenlenen Rekabet Kurulu ve İlgili Kurul ve Yargı Kararları Sempozyumu'nda konuşan Torlak, toplantının Rekabet Kurumuna, bu alana ilgi duyan akademisyenlere ve sektör temsilcilerine faydalı olacağı kanaati taşıdığını söyledi.

Kurumun asli görevinin ve sorumluluğunun rekabetin korunmasını sağlamaya yönelik işlemler tesis etmek, kararlar almak olduğunu hatırlatan Torlak, "18 yıl önce oluşturulan Rekabet Kurulu, bu süre zarfında toplam 235 soruşturma dosyasını tamamlayarak nihai karara bağladı. Bu dönemde hakkında en çok soruşturma yürütülen ana sektörel gruplar ise sırayla gıda, tarım, yiyecek, içecek, ulaştırma, inşaat malzemeleri ve ilaç sağlık hizmetleri ve ürünlerinden oluştu. Aynı dönemde Kurulumuz tarafından verilen idari para cezası ise yaklaşık 2,5 milyar lira olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Torlak, artık kurumların da yenilikçi olmaları gerektiğine işaret ederek, "Bu bağlamda tabandan tavana tüm rekabet politikası süreçlerinde genelleyici ve yüzeysel yaklaşımdan uzak durulması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için kurumsal kapasitemizi sürekli artırmaya, en iyi uygulamaları takip etmeye, süreçleri iyileştirmeye çaba sarf ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kurumun faaliyetleri hakkında bilgi veren Torlak, "Bizler, piyasanın toplumsal bir kurum olduğu ve 'bırakınız yapsınlar' anlayışının etkin kural ve kurumlarla sınırlanması gerektiği anlayışıyla kararlar alıyoruz. Her bir vakada, özellikle soruşturma safhasına gelen vakalarda, iddia konusu davranışı kendi bağlamında idrak etmeye ve etkinliğe olan net etkisini ortaya çıkarmaya çaba sarf ediyoruz" dedi.

Torlak, gerçek dünyada işlem maliyetleri ve piyasadaki aksaklıklar dolayısıyla pürüzsüz bir sistem kurmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, "Bu durum, mevcut aksaklığın kanıksanması için değil, bilakis mükemmele ulaşmak için sürekli bir bilinç ve çaba ile hareket etmekten vazgeçmememiz için bir işarettir. Bize düşen hem Rekabet Kurumu hem de diğer kamu kurumları, yargı organları ve tüm diğer paydaşlar olarak, iyi kurallar ve uygulamalarla gerçek manada adil bir ekonomik düzeni sağlamak olmalıdır" diye konuştu.

Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Korkut Özkorkut ise bu tür sempozyumların akademisyenler için çok kıymetli olduğunu belirterek, katılımlarından dolayı Torlak'a teşekkür etti.

Kaynak: AA