KPSS Sorularının Sızdırılması İddianamesi Kabul Edildi (1)

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme ile zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından 230 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin kabulüne karar verdi

ANKARA - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 kişi hakkında hazırladığı iddianame Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Mahkeme, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme ile zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından hazırlanan iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı. Mahkeme, inceleme sonucunda iddianamenin kabulünü kararlaştırdı.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın hazırladığı iddianamede, ÖSYM Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı "mağdur kurumlar" olarak yer alırken, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un da arasında bulunduğu 272 kişi şikayetçi olarak gösterildi.

Sanıklar arasında eski ÖSYM Başkanları Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Prof. Dr. Ali Demir ile eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da bulunuyor.

Yarımağan'a "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, göreve ilişkin sırrın açıklanması, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlamaları yöneltilerek 27 yıla kadar hapsi isteniyor.

Demir'in ise "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçunu işlediği öne sürülüyor ve 4 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

- Terör örgütü yönetmek ve kurmakla suçlananlar

İddianamede, sınav sorularının sanıklara dağıtıldığı kaydedilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinin Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen, eski Rektör Şerif Ali Tekalan ile Cemil Koca, Yusuf Rodoplu, Bülent Sırtaş, Yusuf Hayri Yıldızhan, Ayhan Kelebek, Ümüt Çakıcı, Süleyman Savat, Abidin Pişgin, Kadir Tufan, Ramazan Şahin, Muharrem Öztürk, Nebil Ekiz ve Ramazan Gözel'e "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme ile zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlamaları isnat ediliyor ve 36'şar yıla kadar hapisleri talep ediliyor.

Diğer sanıklara da "terör örgütüne üye olmak, kamu kurumunun zararına zincirleme dolandırıcılık, zincirleme resmi belgede sahtecilik, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, suç delillerini yok etmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" gibi çeşitli suçlamalar yöneltiliyor.

İddianamede, sanıklardan Koca'nın "Paralel yapı içerisinde faaliyet gösteren ve Ankara'da yapılanmaya ait okullardan sorumlu emekli öğretmen", Başkent Eğitim Yayın ve Ticaret A.Ş. Anadolu Kurul Eğitim A.Ş. ve Atlantik Eğitim Yayın A.Ş. firmaların ortağı ve açık kaynak araştırmalarına göre Samanyolu Kolejleri Genel Müdürü olduğu belirtiliyor.

Rodoplu'nun "2010 yılı Türkiye eğitimden sorumlu imam" ve açık kaynak araştırmalarına göre "FETÖ/PDY kuruluşlarından olduğu değerlendirilen" Körfez Dershaneleri sahibi, Çakıcı'nın Yeni Renk Dershaneleri ve Eksen Bilimsel Eğitim AŞ'nin ortaklarından olduğu bilgilerine ulaşıldığı aktarılan iddianamede, Savat'ın "Ankara bölge mali sorumlusu" ve Turgut Özal Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi olduğu kaydediliyor.

İddianamede, Prof. Dr. Tekalan'a yönelik ise şunlar kaydediliyor:

"Şerif Ali Tekalan isimli şahsın, 2014/37666 sayılı soruşturma kapsamında alınan ifadelerde örgütün üst kurul üyesi ve örgütün kara kutusu olduğu bir dönemde YÖK üyeliği yaptığı, üniversiteler imamı olduğu, asker ve siyasetçilerle görüşme ve koordinasyonu sağladığı, cemaatin üst düzey kişilerle görüşmesini organize ettiği, adının FETÖ/PDY’de yönetici olarak geçtiği, siyaset, parti teşkilatları, yargı, Emniyet, askeriye ve HSYK içerisinde yapılanmayı yönlendiren CIA ve MOSSAD ile güçlü bağlantıları olduğuna dair beyanların olduğu, ayrıca 2014/25405 sayılı soruşturma kapsamında alınan ifadede 'Paralel Devlet Yapılanmasına katkıda bulunduğu ve çalışmalarına katıldığı' yönünde beyanlar olduğu, şahsın yapılan açık kaynak araştırmalarında FETÖ/PDY kuruluşlarından olduğu değerlendirilen Fatih Üniversitesi Rektörü olduğu anlaşılmıştır."

Öztürk'ün, "işadamı olduğu ve Gümüşhane esnaf imamı olarak görev yaptığı" yönünde beyanlar bulunduğu ifade edilen iddianamede, Fatih Üniversitesinin kurucu vakfı olan Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfının mütevelli üyesi Bülent Sırtaş'ın şüphelilerden Koca, Sözen, Savat ve Öztürk ile irtibatı bulunduğu belirtildi. Öztürk'ün, Turgut Özal Üniversitesinin mütevelli heyeti üyesi ve Feza Özel Eğitim Şirketi, Anadolu Kurul Eğitim A.Ş, Başkent Eğitim Yayın A.Ş'nin eski şirket ortaklarından olduğu kaydedilen iddianamede, Öztürk'ün "soruları temin ettiğine" dair ihbar olduğu belirtiliyor.

İddianamede, Yıldızhan, Kelebek, Pişgin, Tufan, Şahin, Ekiz ve Gözel'in FETÖ/PDY içerisinde yönetici olarak adı geçen diğer sanıklarla irtibatları bulunduğu, Ekiz ve Gözel'in "açık kaynak araştırmalarında FETÖ/PDY ile ilişkili olduğu değerlendirilen" dershanelerde çalıştıklarına dikkat çekildi.

(Sürecek)
Kaynak: AA