Hakkari'de Doktorlar Mesai Gözetmeden Çalışıyor

Hakkari’de soğuk havaların başlamasıyla birlikte doktorlar da mesai gözetmeden çalışmaya başladı.

Hakkari'de Doktorlar Mesai Gözetmeden Çalışıyor
Hakkari genelinde kar yağışının ardından başlayan soğuk hava nedeniyle hastaneler dolup taştı. Yetişkinler grip, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, öksürük ve halsizlik, çocuklar ise nezle, ishal ve yüksek ateş şikayetleriyle hastaneye gelirken, değişik branşlarda görev yapan uzman doktorlar mesai gözetmeden çalışıyor.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı doktorlar, kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocukların geldiğini belirttiler. Kış aylarında çocuklarda en fazla virüsler ve bakteriler yoluyla bulaşan hastalıklar göründüğünü belirten doktorlar, “Virüsler, enfekte damlacıkların havada asılı kalması ve bunların solunum yolu ile alınması sonucu bir çocuktan diğerine ya da bir erişkinden çocuğa kolayca bulaşabiliyor. Bazen aksırık, hapşırıkla çevreye yayılan, içinde virüs bulunduran bu damlacıklar, çevredeki cisimlere tutunuyorlar. Diğer çocuklar da bu cisimleri alıp ağzına götürdüklerinde virüsü kapabiliyorlar” dedi.

Çocukları kış hastalıklardan koruma yolları hakkında da bilgiler veren doktorlar, “Kış aylarında daha çok damlacık enfeksiyonu ile çocuktan çocuğa bulaşan hastalıklar görünüyor. Kışın çocukları bekleyen hastalıkları nezle, grip, boğaz enfeksiyonu zatürre, bronşiolit ve bronşit, orta kulak iltihabı ve boğmacadır. Kışın bulaşan döküntülü hastalıklar ise kızamıkçık, kızamık, suçiçeği ve altıncı hastalıktır” ifadelerini kullandı.

Doktorlar, hem viral hem de bakteriyel hastalıklar açısından kalabalık ortamlara giren çocukların daha çok risk altında olduğunu vurguladılar. Doktorlar, “Ancak solunum yolu hastalıkları açısından astımı ve alerjisi olan çocuklar, kalabalık ailelerdeki çocuklar, küçük bebekler, okula giden çocukları olan ve bir de küçük bebeği olan ailelerdeki bebek risk grubundadır. Çünkü o bebeğin okuldan ağabey veya ablasının getireceği enfeksiyonları kapma riski taşıyor. Sağlık için hijyen kurallarına da uyulması gerekir. Kreşlerde, okullarda gerekli temizlik önlemlerinin alınması, oyuncakların, yüzeylerin uygun şekilde temizlenmesi ve her şeyden önce çocukların küçükten itibaren hijyen kuralları konusunda eğitilmesi çok önemli. El temizliğine özellikle dikkat edilmeli. Çocuklara ellerini uygun sürede su ve sabun kullanarak yıkamaları gerektiği öğretilmeli” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA