Afşin Elbistan B Termik Santrali 2 Ünite İle Üretime Başladı

Ağustos ayından beri elektrik üretimi yapamayan Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde, yaklaşık 6 aylık aradan sonra yeniden elektrik üretimine başlandı.

Afşin Elbistan B Termik Santrali 2 Ünite İle Üretime Başladı
Çöllolar Kömür Havzası’nda oluşan obruklar nedeniyle, bakanlık kararıyla Ağustos ayından beri elektrik üretimi durdurulan Afşin-Elbistan B Termik Santrali, Ankara Üniversitesi’nin verdiği rapora istinaden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen iznin ardından, tekrar elektrik üretimine başladı.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür sahası olan, Çöllolar Kömür Havzası’nda Temmuz ayında yaşanan obrukların ardından, yapılan bilimsel çalışma ile santralde elektrik üretimi durdurulmuştu. Santralin kül sevkiyatının yapılamaması nedeniyle B Termik’te elektrik üretimi dururken, Ankara Üniversitesi tarafından yapılan çalışma geçtiğimiz günlerde sonuçlanmış, rapor ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilmişti.

Rusya ile yaşanan doğalgaz krizi nedeniyle hükümetin yerli kaynaklara ağırlık vermesinin de etkili olduğu değerlendirilen kararın ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üretim için gerekli izni verdi.

2011 yılından beri Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nden kömür alan Afşin-Elbistan B Termik Santrali, kül sevkiyatındaki iznin de çıkmasının ardından santralin 1 ve 4. üniteleri olmak üzere 2 ünite ile elektrik üretimine başladı.

Türkiye’nin en büyük termik santrali olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali, göçükler nedeniyle 4 yıldır kapalı tutulan Çöllolar Kömür İşletmesi’nde meydana gelen dev obrukların santralin kömür ve kül döküm alanlarını etkilemesi nedeniyle 14 Ağustos 2015’te elektrik üretimini durdurmuştu.

Bölgenin araştırılması için Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından yapılan çağrı ile Ankara Üniversitesi’nden bir heyet gelirken, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekip de sismik çalışmalar yaptı. Geniş kapsamlı olarak gerçekleştirilen incelemelerin ardından Ankara Üniversitesi’nden gelen teknik ekip bölgede çalışmayı engelleyecek bir tehlikenin bulunmadığına ilişkin rapor hazırladı.
Kaynak: İHA