Günışığı Projesi'nin İlk Dönem Mezunları Sertifikalarını Aldı

İSTANBUL - Türk Telekom Grubunun mobil şirketi Avea'nın, Engelsiz Yaşama Derneği (EY-DER) ile hayata geçirdiği Günışığı Projesi'nin ilk mezunları, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Türk Telekom Grubu açıklamasına göre, Türkiye'de görme engellilerin hayatını değiştirmek üzere yürütülen Günışığı Projesi'nde eğitim alan 100 çocuk, görme duyularını harekete geçirerek görme becerisi kazandı. Proje, yüzde 1-10 görme kalıntısına sahip çocuklara, bu yetilerini fonksiyonel olarak kullanmayı öğretiyor. Türk Telekom’un teknoloji desteği ile oluşturulan özel bir eğitim programına sahip Günışığı Projesi’nin ilk dönemine katılan 100 çocuk, 7 ay gibi kısa bir sürede sahip oldukları görme kalıntılarını kullanarak görmeyi öğrendi.

Proje, erken müdahale eğitimine dikkati çekerek toplumsal farkındalık yaratırken, görme kalıntısına sahip diğer çocuklara da umut ışığı oldu. Günığışı Projesi’nin ikinci döneminde 200 çocuk eğitim almaya başlayacak.

Sertifika törenine, Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, EY-DER Başkanı Gönül Gürsoy, Günışığı Projesi Koordinatörü Turan Delimehmetoğlu, öğrenciler ve velileri katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Şahin, "Bir fark yaratsak yeter, Türkiye'ye değer" sloganıyla kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının gereği topluma değer katan, sürdürülebilir ve yenilikçi projelere öncelik verdiklerini vurguladı.

Şahin, Günışığı Projesi'ni, EY-DER ile 7 ay önce başlattıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında 1 ila 10 arasında görme kalıntısına sahip çocuklarımızın erken müdahale eğitimi ile mevcut görme becerilerini geliştirerek görmeyi öğrenmeleri amaçlanıyor. 100 çocuk ile başladığımız ilk eğitim dönemini tamamladığımızda, amacımıza ulaşmış olduğumuzu görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Günışığı Projesi ile 100 çocuğumuzun ve ailelerin hayatlarını değiştirdik. Eğitim alan çocuklarımız; yapılan düzenlemelerle sınıf ortamında diğer arkadaşlarıyla aynı sıraları paylaşarak eğitimini onlarla sürdürebilen, arkadaşlarıyla teneffüse çıkan, okulun bahçesinde oynayan, bisiklete binen, piyano çalmayı öğrenen bireyler oldular. Aldıkları eğitim ile çocuklarımızdan bazılarının kapasitelerini keşfedilmesini sağlayarak, körler okulundan üstün zekalı çocukların eğitim aldığı okullara geçmelerine aracılık etmiş olmaktan da ayrıca gurur duyuyoruz. Bu çocuklarımız, yeni eğitim dönemindeki arkadaşlarına da ışık olacaklar."

Şahin, engelleri kaldırmak için Ar-Ge programı oluşturduklarını belirterek, "Türk Telekom Grubu olarak suya bir taş attık ve şimdi o taşın oluşturduğu dalgaları büyütme zamanı. Bu hedefe yönelik, Ar-Ge Merkezi'miz içinde engelleri kaldırmaya hizmet edecek teknolojiler geliştirmek için bir program oluşturduk. Uzun vadede ise engelleri aşmak üzere yürüttüğümüz bu çalışmaları, daha da büyütmeyi hedefliyoruz" ifadelerini de kullandı.

EY-DER Başkanı Gönül Gürsoy ise Günışığı Projesi'yle çocukların, erken müdahale eğitimi verilmesi ve uygun ortamların sunulması durumunda engellerini nasıl kaldırdıklarını gösterdiğini dile getirdi.

Günışığı Projesi Koordinatörü Turan Delimehmetoğlu da projesinin çocuklara ve ailelerine umut olduğunun altını çizerek, "İlk gün annesinin koluna tutunarak gelen çocuklar, eğitim sonunda bisiklet sürerek evine gidiyor" bilgilerini paylaştı.

Kaynak: AA