Aday Öğretmenler Mesleki Eğitim İçin Tercih Yapacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Yılmaz, bu yıl yeni atanan öğretmenlerden mesleğe hazırlık eğitimi için il tercihi isteyeceklerini belirterek, "Atamasını yapacağız, maaşını ödeyeceğiz. Aday öğretmeni 6 ay boyunca usta öğretmen yanında usta-çırak ilişkisiyle yetiştirmeye çalışacağız" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yönetmelik değişikliğiyle "aday öğretmenlik" uygulamasına geçildiğini anımsatarak, bu uygulamada performansın esas alındığını, başarılı öğretmenlerin mesleğe başladığını söyledi.

Öğretmen yetiştirmede bir dizi yeniliklerin yaşandığına dikkati çeken Ali Yılmaz, "Bu yıl öğretmenlerimizden 6 aylık süreyle mesleğe hazırlık eğitimi alacaklardan il tercihlerini isteyeceğiz ama atamasını yapacağız, maaşını ödeyeceğiz. Aday öğretmeni 6 ay boyunca usta öğretmen yanında usta-çırak ilişkisiyle yetiştirmeye çalışacağız. Böylece öğretmen kalitesini biraz daha artıracağımızı düşünüyoruz. Daha güzel bir haber, müjde de diyebiliriz, 64'üncü Hükümetin 1 yıllık planı içerisinde öğretmen akademilerinin kurulması da var. Bu akademilerin kurulması halinde öğretmen kalitesini birinci elden yükseltmek için fırsat bulmuş olacağız. Bundan dolayı buna büyük ümit bağlıyoruz" diye konuştu.

Genel Müdürlük olarak öğretmenlere yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yılmaz, merkezi Paris'te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yapılan Uluslararası Öğretim ve Öğrenim Araştırması (TALIS) ile 5 yılda bir dünyada eğitimcilerin seviyesinin belirlendiğini dile getirerek, Türkiye'nin de 2008'de bu araştırmaya katıldığını aktardı.

Ali Yılmaz, iki hafta önce Kopenhag'ta TALIS'in toplantısına katıldığını bildirerek, "Bu yıl TALIS'e dahil olduk. Bundan sonraki değerlendirmelere katılacağız. Bunlardan ilki 2018'de yapılacak. Bunu önemsiyoruz. Öğretmenlerimizin uluslararası arenadaki düzeyini görme şansı verecek" şeklinde konuştu.

OECD tarafından uluslararası çapta 3 yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısının sınandığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) da TALIS ile ilişkilendirileceğini anlatan Yılmaz, "Öğrenci başarısı, öğretmen niteliğinden etkilenen önemli bir değişkendir. Öğretmenlerimizin kalitesini artırabilirsek, uluslararası sınavlardaki öğrenci başarımızı artıracağımızı düşünüyoruz. TALIS ve PISA'nın 2018'de ilişkilendirilmesinin isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA