Hayalet Ağlar Su Kuşlarını Da Öldürüyor

KONYA - Beyşehir Gölü’ne serilen hayalet ağların, su kuşlarının da ölümüne yol açtığı ve sudaki canlı hayatını tehdit ettiği belirtildi.

Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü’nün Türkiye’nin en önemli tatlı su ürünü avcılığı yapılan göllerinden biri olduğunu söyledi.

Yasaklanmasına rağmen kaçak olarak serilen ve hayalet ağ olarak bilinen misina ağların, balıklarla beslenen su kuşlarının da ölümüne neden olduğunu belirten Tan, "Türkiye’nin ikinci büyük milli parkı olan Beyşehir Gölü, kuş cenneti olarak çok sayıda kuş türünü barındırıyor. Su kuşları, yaptıkları dalışlar esnasında bu hayalet ağlara takılarak hayatını kaybediyor. Son dönemde bu şekilde birçok su kuşunun telef olduğuna tanıklık ettik" dedi.

Jandarma Asayiş Botu timlerinin gölde hayalet ağlarla balık avcılığının önüne geçilmesi için yoğun çalışması olduğunu anlatan Tan, "Jandarmamız ağları gölden temizliyor, ancak sahibi belli olmayan bu ağlar bir yandan yeniden seriliyor. Hayalet ağlar hem kirliliğe neden oluyor hem de sudaki canlı yaşam için tehdit oluşturuyor. Bu konuda kolluk kuvvetlerimizin çabasına, eğitim ve bilinçlendirme noktasındaki çalışmaların da eklenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA