CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"Hendekle, barikatla, şiddetle Kürt sorunu çözülemez. Hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması, parlamentonun bu konuda adım atmasına imkan tanınması gerekir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, hendekle, barikatla, şiddetle Kürt sorununun çözülemeyeceğini belirterek, "Hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması, parlamentonun bu konuda adım atmasına imkan tanınması gerekir. Her ölüm bizi çözümden uzaklaştırıyor" dedi.

Tanrıkulu, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Kürt sorununun, yakın tarihinin en krizli dönemini yaşadığını savunarak, Meclis'in acilen bu sorun etrafında toplanıp, bir komisyon oluşturarak çalışması gerektiğini söyledi.

"Toplumsal mutabakat komisyonu" ve "ortak akıl heyeti" kurulması için geçen yıl verdikleri kanun teklifini, bugün yenileyerek Meclis Başkanlığına sunduklarını bildiren Tanrıkulu, ya içtüzükle ya da yasayla bu komisyonun kurulmasını önerdi. Tanrıkulu, her partinin önereceği 2 milletvekilinden mutabakat komisyonu kurulmasını, çalışma süresinin 1 yıl olmasını, gerektiğinde Genel Kurul'un bu süreyi uzatmasını ve sadece bu sorun üzerinde çalışmasını önerdiklerini anlattı. Tanrıkulu, bu komisyona bağlı, her partinin 3'er kişi önereceği ortak akıl heyetinin de toplum kesimleriyle görüşmeleri yapmasını talep ettiklerini belirtti.

- "Türkiye'nin bir bölgesi kan gölüne dönüştü"

Tanrıkulu, TBMM'nin çözüm yeri olması gerektiğini dile getirerek, Türkiye'nin bir bölgesinin kan gölüne dönüştüğünü ifade etti.

Polislerin, askerlerin ve sivillerin yaşamını yitirdiğini, 200 binden fazla vatandaşın son 3 ay içinde göç etmek zorunda kaldığını, kendi şehirlerinde sığınmacı konumuna düştüğünü savunan Tanrıkulu, bu ağır koşulların devam edemeyeceğini söyledi.

Parlamentoda gecikmeksizin, beraber çalışabilecekleri, konuşabilecekleri bir masa etrafında komisyon kurulmasının zorunlu olduğunu ifade eden Tanrıkulu, her ölümün, kendilerini çözümden uzaklaştırdığını savundu.

Tanrıkulu, "Demokratikleşme konusunda önemli, yaklaşık 20 ayrı yasada değişiklik öngören 68 maddelik kanun teklifini de 70 milletvekilimizin imzasıyla parlamentoya sunduk. Bu teklif, Türkiye'nin demokrasisinin derinleşmesine, özgürlük, adalet alanlarında geçmişle hesaplaşmak için yeni öneriler getiriyor. Bu adımlar da kurulacak komisyon çalışmalarıyla birlikte parlamentoda hızla atılmalıdır" dedi.

- İl, ilçe başkanlarıyla toplantı

Tanrıkulu, bir soru üzerine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yarın bölgedeki il, ilçe başkanlarıyla parti genel merkezinde toplantı yapacağını bildirdi.

Vatandaşlarda, "bizden vazgeçildi" duygusunun olduğunu, bu ruh halinin kaldırılması gerektiğini ifade eden Tanrıkulu, hendekle, barikatla, şiddetle Kürt sorununun çözülemeyeceğini söyledi. Tanrıkulu, hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması, parlamentonun bu konuda adım atmasına imkan tanınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Barikat aynı zamanda parlamentonun çalışmasını engellemektedir. Barikat ve hendek olmaması lazım, bu yöntem yanlıştır. Kürt meselesinin çözümüne yardımcı olmuyor. Bu meseleyi AKP icat etmedi ama 13 yılda bu noktaya getirdi, daha da derinleştirdi, karmaşık hale getirdi ve meseleye uluslararası boyut kazandırdı. Çözüm konusunda irade koymazsak, şu anda koyamıyoruz, bu çatışma meselesi yurttaşların canını almaya, sorun daha da çözümsüz hale gelmeye devam edecek. Tankların şehir merkezlerinde top atışı yaptığı, sivillerin hedef olduğu ortam 30 yıldır görmediğimiz, yaşamadığımız ortamdır. Bölgede, neredeyse polis ve askerden başka kamu görevlisi kalmayacak. Güvenlik politikalarıyla eğer çözülseydi 30 yılda, 30, 50 kez çözülürdü ama çözülmedi, daha da derinleşti. O politikanın  yanına demokratikleşme perspektifi koymazsanız, bu iş yürümez."
Kaynak: AA