Mursi'nin Yargılanması

Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi'nin "Katar adına casusluk" iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi

KAHİRE - Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 10 kişinin "Katar adına casusluk" iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, başkentteki Kahire Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada halihazırdaki Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü ve Dava Belgelerini Araştırmakla Sorumlu Uzmanlar Komitesi Başkanı Abbas Kamil'in ifadesi alındı.

Mursi'nin görev süresince gizli yazışma ve belgelerin kayıt altına alınmadığını belirten Kamil, "Komitenin çalışmaları sırasında, Mursi döneminde gizli belge ve yazışmaların kayıt altına alındığı bir dosya bulunmadığı ortaya çıktı" dedi.

Kamil, "O dönemde istihbaratla ilgili tüm yazışmalar kapalı zarflar aracılığıyla yapılıyordu ancak bu zarflar bulunamadı. Mursi döneminde kayıt altına alınan dosyalarda yalnızca Cumhurbaşkanlığı ile diğer kesimler arasındaki sıradan yazışmalar var. Biz, istihbarat ve idari denetleme kurulu gibi Cumhurbaşkanlığı tarafından zarf gönderilen kesimlerden yazışmaların sayılarını ve tarihlerini istedik. Bu bilgileri hazırladığımız rapora aktardık" diye konuştu.

Kamil'in söylediklerine karşı çıkan Mursi'nin Savunma Heyeti Üyesi Ala İlmiddin, "Komitenin raporunda dava kapsamında incelenen belgelerin tarihi bulunmuyor. Ayrıca belgelerin Cumhurbaşkanlığına mı yoksa Cumhurbaşkanlığı Ofisine mi ait olduğu belirtilmiyor. Bunun yanında raporda belgelerin ve dokümanların hangi döneme ait olduğu da net bir şekilde yer almıyor" ifadesini kullandı.

Duruşma, tanıkların dinlenmesi için 19 Aralık'a ertelendi.

Temmuz 2013'de ordunun yönetime el koymasının ardından görevinden alınan Mursi ve 10 kişi, "Katar adına casusluk" davasında ülkenin istihbarat birimleri, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Güvenlik Kurumu'ndan çıkan çok gizli raporları ele geçirmek, devletin güvenliğiyle ilgili belgelerde usulsüzlük yapmak, bazı dokümanları saklayarak, bazılarını yabancı bir ülke ile paylaşmakla" suçlanıyor.

Mısır'da askeri darbenin ardından Mursi ve darbe karşıtları hakkında birçok dava açılmıştı. Bunlardan "Hapishaneler baskını" davasında Mursi'nin yanı sıra birçok İhvan yöneticisinin de aralarında bulunduğu 100 kişiyi idam, 21'ini müebbet, 8 kişiyi ise 2 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, "casusluk" davasında da Mursi dahil 17 kişinin idamına hükmetmişti.

Daha önce yargılandığı ve kamuoyunda "İttihadiyye olayları" adıyla bilinen davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Mursi hakkında, "Katar adına casusluk" ve "yargıya hakaret" suçlamasıyla açılan davalar sürüyor.
Kaynak: AA