Çeyiz Hesabına Devlet Katkısı

ANKARA - Çeyiz hesabı açacak kişilere yapılacak devlet katkısı oranı ile hesapların denetimi ve uygulamasını içeren yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, Türk Lirası cinsinden bankaların yurt içi şubesine açılacak hesap "ortak hesap" olamayacak. 18 yaşından küçükler adına velilerin açabileceği hesaba, açılışında 15 bin lirayı aşmayacak şekilde belirtilen üst tutarı aşan bir tutar yatırılabilecek.

Katılımcılar birden fazla çeyiz hesabı açamayacak, çeyiz hesabına ilişkin ödemeler düzenli şekilde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 100, üst sınır ise bin lira olarak belirlendi.

Ödemelerin 3 aylık ödeme planına göre yapılması durumunda ise alt ve üst sınırların üç katı geçerli olacak. Aylık ödeme planını seçen kişinin ödemesini bir defadan fazla aksatmaması gerekiyor.

Yönetmelik kişilere, bir dönem içerisinden en fazla iki defa çekim hakkı tanıyor. Belirlenen şartların herhangi birinin ihlali durumunda ise hesap, çeyiz hesabı statüsünden çıkarılacak.

- 27 yaşını doldurmadan evlilik yapma şartı

Katılımcının devlet katkısına hak kazanması için evlilik tarihinden önce asgari üç yıl boyunca açılacak hesaba düzenli ödeme yapması, 27 yaşını doldurmadan da ilk evliliğini yapması gerekiyor.

Devlet katkısının hesaplanmasında ise evlilik tarihindeki birikim esas alınacak. Devlet katkısı ödemesi, evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20'sini ve azami 5 bin lirayı geçemeyecek.

Katkı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u olacak ve 4 bin lirayı geçemeyecek. 48 ila 59 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15'i olacak ve 4 bin 500 lirayı geçemeyecek. Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için birikim tutarının yüzde 20'si olacak ve 5 bin lirayı geçmeyecek.

- Bakanlıktaki ödenekten karşılanacak

Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçesinde bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.

Katılımcılar, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde aile cüzdanı ve ilk evliliğine dair nüfus müdürlüklerinden alacağı belgeyle çeyiz hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek. Bakanlık, bankaların gönderdiği belgelerin ulaşmasının ardından on iş günü içerisinde belgeleri kontrol edip katkıyı bankaya aktaracak. Devlet katkısı ödemesi yapıldıktan sonra hesap, "çeyiz hesabı" statüsünden çıkarılacak.

- Denetimi, Hazine Kontrolörleri Kurulu yapacak

Çeyiz hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dahilinde, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bankalar, çeyiz hesaplarıyla ilgili her türlü bilgiyi bu kurula vermekle yükümlü olacak. Hesap sahibinin, devlet katkısı hakkını kazanmış olması koşuluyla, devlet katkısının tamamı ile hesaptaki birikim miktarının, başvuru tarihinden geçerli olan bir yıllık asgari net ücrete gelen karşılığı ise nafaka borçları hariç olmak üzere haczedilemeyecek.

Yönetmelik kapsamındaki tutarlar ise her yıl Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Bankaların "çeyiz hesabı" ile ilgili yapacakları reklam, ilan ve benzeri duyurularında çeyiz hesabı ifadesini kullanması zorunlu olacak.

Yönetmelik 4 ay sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA