ABD: Türkiye'ye dair bir kanıt yok

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Türk hükümetinin terör örgütü DAEŞ'ten petrol aldığına dair kanıt görmediklerini bildirdi.

ABD: Türkiye'ye dair bir kanıt yok
ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili Adam Szubin, Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısına katılarak, DAEŞ'in petrol gelirlerinin kesilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı.

Szubin, bu konuda yarın BM'de ABD Hazine Bakanı Jacob Lew'in başkanlığında BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin maliye bakanlarının katılımıyla bir toplantı yapılacağını, buradaki amacın, DAEŞ'i ve terör örgütlerini uluslararası mali sistemden izole etmek olduğunu belirtti.

- Tüm ülkelere çağrı yapılacak


Adam Szubin, "Tüm ülkelere terörün ve terörist savaşçıların finansmanının, spesifik bir terör eylemiyle bağlantı olmasa bile, ne amaçla olursa olsun suç sayılması için çağrı yapacağız. Ayrıca, hükümetler arasında ve özel sektörle bilgi paylaşımının genişletilmesi ve yoğunlaştırılması konusunda da ülkelere çağrıda bulunacağız" dedi.

DAEŞ'in gelirlerinin kesilmesine yönelik petrol tedarik zincirlerine, petrol sahalarına ve kuyularına, rafinerilere, işleme tesislerine, petrolü taşıyan kamyonlara yönelik askeri önlemler alındığını hatırlatan Szubin, uluslararası mali sistemde de yaptırım aracının kullanıldığını, örgüte destek veren kişi ve şirketlerin hedef alındığını kaydetti.

Szubin, Irak'ta DAEŞ'in kontrol altında tuttuğu yerlerdeki 90 banka şubesinin Merkez Bankası ile bağlantısının kesildiğini, ayrıca Ürdün ve Türkiye ile de döviz büroları gibi parasal hizmetlerin verildiği noktaların daha iyi gözlem altında tutulması konusunda çalışmaları yoğunlaştırdıklarını bildirdi.

Adam Szubin, "Bu çalışmalar gelecek aylarda daha yoğunlaşacak" diye konuştu.

- "Türkiye'ye dair kanıt yok"

Rus makamlar tarafından öne sürülen Türkiye'nin DAEŞ'ten petrol aldığı iddialarına yönelik bir soru üzerine de Szubin, şunları söyledi:

"Türk hükümetinin DAEŞ'ten petrol aldığına dair hiçbir kanıt görmüyoruz. DAEŞ'in satışlarının büyük bölümünün petrol kuyusunun başında yapıldığına inanıyoruz. Bir başka deyişle aracılara ve karaborsacılara satıyorlar ve bu kişiler de petrolü başkalarına gönderiyor.

Dışarıdan alımlar konusunda da Suriye hükümetinin, özellikle gaz söz konusu olduğunda, alıcı olduğunu söylemiştik. Genel olarak petrolün gittiği yer konusunda, DAEŞ'in petrolünün büyük bölümü ya kendi askeri saldırıları için yakıt sağlamak amacıyla ya da yönetmeye çalıştıkları bölgelerde elektrik sağlanması için kendi kontrolleri altındaki bölgelere gidiyor."

Kaynak: AA