Türk Bilim Adamı Sancar'ın Nobel Ödülü Alması

TBMM Genel Kurulu'nda, partilerin grup başkanvekilleri söz alarak Aziz Sancar'ı kutladı

Türk Bilim Adamı Sancar'ın Nobel Ödülü Alması
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti, CHP, HDP ve MHP  ve grup başkanvekilleri, Nobel Kimya Ödülü alan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı kutladı.

Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

İlk kez birleşimi yöneten Hamzaçebi, 26. Yasama Dönemi'nin siyasi parti gruplarına, milletvekillerine ve bütün vatandaşlara hayırlı olması dileğinde bulunarak, şunları söyledi:

"Meclisimizin gündemi halkın gündemiyle ne kadar paralel olursa siyaset kurumu o kadar güç kazanır, siyaset kurumu ne kadar güç kazanırsa meşruiyet tartışmalarını o kadar az yaparız veya hiç yapmayız. Bugün demokratik meşruiyet, alınan kararların, kabul edilen yasaların arkasında parlamento iradesinin varlığı yanında bu karar ve yasaların adil olmasıdır da aynı zamanda."

Hamzaçebi, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın, Nobel Kimya Ödülü kazanmasının ülkeyi ve bütün toplumu gururlandıran bir olay olduğunu belirterek, "Nobel Kimya Ödülü'nü alarak ülkemize ilk kez fen bilimlerinde Nobel Ödülü alma gururunu yaşatan, 'bu ödülü memleketime ve cumhuriyet devrimini başlattığı eğitime borçluyum' diyerek bu onuru milletimize armağan eden, ülkemizin yetiştirdiği nadide bilim insanlarından Prof. Dr. Sancar Hocamızı TBMM adına kutluyorum" dedi.

Sancar'ı TBMM Başkanı adına bugün Meclis'e davet etmek üzere aradığını belirten Hamzaçebi, Sancar'ın, son anda kendisine böyle bir talebin iletilmiş olması dolayısıyla programının buna izin vermediğini belirttiğini kaydetti. Hamzaçebi, "İnanıyorum ki Sayın Aziz Sancar Hocamız ilerleyen günlerde TBMM'ye gelerek bu onuru Meclisimizle paylaşacaktır. Tekrar Aziz Sancar Hocamızı yürekten kutluyorum" diye konuştu.

- Sancar'ı kutladılar

Daha sonra grup başkanvekilleri de Aziz Sancar ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmek için söz istediler.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Sayın Sancar, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine, Türk milletinin değerlerine sahip çıkan, onları yücelten, milli birlik ve beraberliğimize dönük her biri Nobel'i hak eden sözleriyle tüm Türkiye'nin gönlünde taht kurmuştur. Her vesileyle, Türk milletine mensubiyet şuuruyla aziz milletimizin bir temsilcisi olmayı gerçekten hak etmiştir. Aziz Sancar Hocamız'a buradan bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Vural ayrıca, Doktor Sadık Ahmet'in kurucusu olduğu Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi binasının 8 Aralık gecesi meçhul kişilerce yağmalandığını belirterek, hükümeti, bu yapılan menfur saldırı konusunda Yunanistan Hükümeti'ni uyarmaya davet etti.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Sancar'ı kutlayarak, "Sayın Aziz Sancar'ın bu ödülü aldıktan sonra, bunu cumhuriyete ithaf etmesi, Mustafa Kemal Atatürk'e borçlu olduğunu söylemesi gurur verici bir başka tablodur. Cumhuriyete vurgu yaparak fırsat eşitliğinden faydalanarak ve cumhuriyetin değerleriyle ve bilime yönelen aklıyla bugün Nobel ödülünü almaya hak kazanan Aziz Sancar, aslında hepimize örnek bir davranışla eğitimin nasıl olması gerektiğini de hatırlatıyor. Elbette bu dersi alması gerekenler alacaklardır ve bilime doğru yönlerini çevireceklerdir" diye konuştu.

Gök, geçen hafta,  CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in Meclis kürsüsünde, iddianameye dayanarak yaptığı resmi belgeli bir konuşmadan dolayı ağır saldırıya maruz kaldığını ileri sürerek, "Şu anda Sayın Eren Erdem'in evinin önüne dahi bir takım insanlar gönderilmekte ve yaşam hakkı tehdit edilmektedir. Herkes bilmelidir ki -başta İstanbul Emniyet Müdürü, İstanbul Valisi ve tüm ülkeyi yöneten herkesin dikkatine ve ilgisine sunuyorum- milletvekilimizin kılına zarar geldiğinde bu ülkede olabilecekleri kimse tahayyül dahi etmesin" ifadelerini kullandı.

- "Elde ettiği başarı muhteşem"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci BostancıAziz Sancar'ın almış olduğu Nobel ile millete bir örnek teşkil ettiğini, insanların bu tür örneklere ihtiyacı olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Aziz Sancar Hoca, bugün o topraklarda yaşanan olaylar, açılan hendekler, dinamitlerle hayatlarından koparılan insanlar dikkate alındığında, aslında hepimize, herkese barışın ne kadar önemli olduğunu, can kayıplarının ne kadar dramatik olduğunu, barışı sağlamak için barışı kuracak bir dille, propagandacı değil, kendini haklılaştıran, apolejetik bir tavırla değil gerçekliği bütünüyle kucaklayan ve ne olduğuyla yüzleşen cüretkar bir yaklaşımla siyaset yapmanın gerekliliğini hatırlatıyor. Bu topraklarda kim hayatını kaybetse biz bundan üzüntü duyarız. Diyarbakır'da dün hayatını kaybeden o iki kişi için de üzülürüz, keşke yaşasalardı. Bence, kimin tarafından öldürüldüğünden daha önemlisi o iki insanın ölmüş olmasıdır; ailelerine, sevenlerine başsağlığı dilerim. Ama burada gelip 'bu işi polis yapmıştır' demek bu barışçı ve 'bu ülkede herkes barış içinde yaşasın' siyasetine hizmet eden bir yaklaşım değildir."

Bostancı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in, "polis öldürmüştür bunun neyini çarpıtıyorsunuz" sözleri üzerine,  "Aziz Sancar Hoca'nın Nobel ödülüyle bu acılı topraklar arasında böyle bir bağ olduğunu da dikkatlerinize sunmak isterim" dedi.

Daha sonra yerinden söz alan Baluken, Prof. Dr. Sancar'ın aldığı ödülden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Böyle önemli, evrensel, bilimsel bir ödül üzerinden milliyet tartışması yapmayı, bir ırk tartışması yapmayı bir bilim mensubu olarak ben de çok büyük bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Sayın Aziz Sancar'ın Türk olmasının, Kürt olmasının, Arap olmasının, Acem olmasının bir önemi yoktur. Bütün bu toprakların, doğu medeniyetinin bir değeri olarak keşke o buluşu bu topraklardan yapma fırsatına sahip olsaydı diyorum" diye konuştu.
Kaynak: AA