TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu

Maliye Bakanı Naci Ağbal, mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde vergi tabanını genişletmek suretiyle vergi gelirlerinin kalitesini artıracağız. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz. İstisna, muafiyet ve indirimleri kapsamlı bir analize tabi tutacağız" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gelir Vergisi, KDV ve bazı kanunlardaki uygulama sürelerini uzatan yasa tasarısının görüşülmesine başlandı.

Tasarının görüşülmesi öncesinde bazı milletvekilleri usul hakkında söz istedi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, tasarının sermaye kazançlarına istisna getirdiğini savunarak, bunun aciliyeti olup olmadığını sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, yasama kalitesinin önemli olduğunu belirterek, "Cezaevleriyle ilgili düzenleme dünyanın hangi parlamentosunda Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülür? Yasamayı hızlandırma adına kalitesizleştirme sorunuyla karşı karşıyayız. Cezaevleriyle ilgili maddenin, metinden çıkarılarak Adalet Komisyonuna gönderilmesi gerekir" görüşünü ifade etti.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da denetimli serbestlik ile ilgili maddenin Adalet Komisyonunda görüşülmesi gerektiğini ve kapsam genişliğinin söz konusu olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Adalet Komisyonunun ilgili maddeyi görüşmeyeceğini kendilerine bildirdiğini ifade ederek, "Gönül isterdi ki Adalet Komisyonu görüşsün ve raporunu bize sunsun. Komisyon olarak onları zorlama yetkimiz yok. Anayasa'ya aykırılık yoktur. Usul olarak İçtüzük ve Anayasa'ya uygun görüşme yapıyoruz" dedi.

- "Ekonomi alanında da yeni bir döneme giriyoruz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarıyla ilgili bilgi verirken, her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yeni bir döneme girdiklerini belirterek, "Hükümet olarak bu dönemde bir yandan makro ekonomik istikrar ve kazanımlarımızı güçlendirirken, diğer yandan mikro ekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanacağız. Son 13 yılda üst orta gelir grubuna yükselttiğimiz ülkemizin yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girmesi temel amacımızdır" diye konuştu.

64. Hükümet döneminde de daha önceki AK Parti hükümetleri döneminde olduğu gibi mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini vurgulayan Ağbal, işletmeler için belirsizlikleri en aza indirecek, müteşebbisler için daha sağlıklı ve öngörülebilir, üretimi ve yatırımı destekleyecek bir maliye politikasının çerçevesini güçlendireceklerini söyledi.

Ağbal, "Önümüzdeki dönemde vergi tabanını genişletmek suretiyle vergi gelirlerinin kalitesini artıracağız. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz. İstisna, muafiyet ve indirimleri kapsamlı bir analize tabi tutacağız" bilgisini verdi.

64. Hükümet'in reform hükümeti olacağına işaret eden Ağbal, vaatlerin yanı sıra Gelir ile Kurumlar Vergisi kanunlarını birleştirerek, yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun çıkarılması ve Vergi Usul Kanunu'nun güncellenmesi gibi mali konulara ilişkin düzenlemeleri hayata geçirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Tasarıyla yürürlüğü 31 Aralık'ta biten sürelerin uzatılmasının hedeflendiğini bildiren Ağbal, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da öngörülen 6 ay açık ceza infaz kurumunda kalma şartının uygulanma süresinin 31 Aralık 2020'ye kadar uzatılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kaynak: AA