Afetlere Karşı Masa Başı Tatbikatı

Muş İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından ’Muş Afet Müdahale Planı (MAMP) Masa Başı Tatbikatı’ yapıldı.

Afetlere Karşı Masa Başı Tatbikatı
Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen programa Vali Seddar Yavuz, Belediye Başkanı Feyat Asya, AFAD Çalışanları Sendikası (AFAD-SEN) Genel Başkanı Ayhan Çelik, vali yardımcıları ve kamu kurum amirleri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Seddar Yavuz, Türkiye’nin afetler bakımından önemli bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.

Bu nedenle, devlet olarak her an afete karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen Vali Seddar Yavuz, afetlerden vatandaşların en az zararla ve kısa sürede normale dönebilecekleri tedbiri alabilmek bakımından sürekli çalışılması gerektiğini kaydetti.

Marmara Depremi’ni hatırlatan Vali Yavuz, "Özellikle 99 depremi Türkiye’de bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. Yine 12 Kasım 1999 depreminde de bizatihi çalışmış biri olarak bu konuyla ilgili sürekli antrenman yapmamız, pratik gerçekleştirmemiz, kamu kurum ve kuruluşlarımızın herhangi bir talimat beklemeksizin, böyle bir afet meydana geldiğinde süratle görevlerinin başına geçmeleri gerekiyor" dedi.

AFAD yapılanmasına da değinen Vali Yavuz, "Daha önce bu görevi sivil savunma teşkilatları yapıyordu. Bununla ilgili olarak yeni bir teşkilat kurduk ve ciddi bir yapılanma gerçekleştirdik. İşte bu sayede 2,5 milyon Suriye’den gelen kardeşlerimize kapılarımızı açabildik. Onları dünyanın en gelişmiş ve en modern kamplarında barındırıyoruz ve barındırmaya devam edeceğiz. Böylesine Türkiye çapında örgütlenmiş bir teşkilatınız olmazsa ve iller de kendisi bu çalışmaları sürekli yapmazsa, o zaman ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz" diye konuştu.

Afetlerin, hayatın bir gerçeği olduğunu dile getiren Yavuz, "Dolayısıyla hayatın gerçeğiyle her an hazır olmalıyız. Bu masa başı tatbikatının ardından saha tatbikatlarına döneceğiz. Böylelikle herkes görev tanımını en iyi şekilde öğrenmiş, ezberlemiş ve otomatikleşmiş olarak harekete geçmiş olacaklar. Yine 99 depremindeki tecrübesinde de gördüğümüz gibi, maalesef birçok insan çağrılarla ancak kriz merkezine gelebilmiştir. Zaten AFAD sistemini kurmamızın sebebi de iller arası protokoller imzalanıyor. Ayrıca merkezden süratle müdahale imkanı tanıyor. O yüzden 112 sistemiyle bunlar entegre hale getiriliyor. Dolayısıyla artık Türkiye, son 10 yıldaki büyük ekonomik refahıyla birlikte, dünyayla her alanda yarışır bir hale gelmiştir. Bizi şahsen en çok mutlu eden, sevindiren kısmı da budur. O yüzden biz yıllarca ’batı ne yaptı, nasıl yaptı’ları tartışırdık. Artık bizler, daha iyisini yapar hale geldiğimizi onurla, gururla buradan ifade etmek istiyorum. Bu gelişmede, tüm milletimizin, kamu çalışanlarımızın büyük bir emeği var. Tabii ki bu organizasyon başında da elbette Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız vardır" şeklinde konuştu.

Vali Yavuz’un konuşmasının ardından daha önce planlanan masa başı tatbikatı senaryosuna göre, hizmet gruplarına düşen görevler anlatıldı.
Kaynak: İHA