Filipinler'deki Barış Süreci

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni, Filipinler'deki barış sürecine yönelik kaygılarını ifade ederek, "Bu tarihi anın, kayıp bir fırsat haline dönüşmesine izin vermeyin" dedi.

İİÖ'nün, Filipinler Devlet Başkanı'nın Barış Süreci'nden Sorumlu Danışmanlığı'ndan yayımlanan bildiride, yaşanan son gelişmeler dikkate alındığında, Filipinler hükümetiyle ülkenin en büyük Müslüman direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında imzalanan tarihi barış anlaşmasının tehdit altında olduğu uyarısında bulunuldu.

Teşkilatın Genel Sekreteri İyad Medeni, son dönemde yasa değişiklikleriyle, Filipinler'de ulusal hükümetin ülkenin güneyinde birçok bölgeyi yeniden kontrol altına almasının sağlandığını ve Bangsamoro Hükümeti'nin sıradan bir yerel yönetim birimine benzer bir yapıya indirgendiğini kaydetti.

Medeni, tüm taraflara, Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai halinin, Bangsamoro siyasi yapısına yetki verecek şekilde düzenlenmesi ve aslına sadık kalınmasının temin edilmesi konusunda işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.

Medeni, başta milletvekilleri olmak üzere Filipinli yetkililere yaptığı çağrıda, "Bu tarihi anın, kayıp bir fırsat haline dönüşmesine izin vermeyin" ifadesini kullandı.

Filipinler'in güneyindeki Müslüman direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı. Bu anlaşma ile Mindanao bölgesine barış getirilmesini öngören Bangsamoro Temel Yasası, Filipinler parlamentosunda onaylanmayı bekliyor.

Yasanın onaylanması halinde, Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. Gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar yönetimi, bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor. Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerin ardından haziran ayında Mindanao ve çevresinin Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyor.

Tarihi anlaşma kapsamında taraflar, silahlarını 16 Haziran'da sembolik olarak bırakmıştı. Maguindanao bölgesinde düzenlenen silah bırakma törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim katılmıştı. Büyük çoğunluğu 50 yaşın üzerinde olan 145 savaşçı, silahlarını, Türk diplomat Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurula teslim etmişti.

Kaynak: AA