Şampiyon Atlar Emekliliklerinde De Para Kazandırıyor

Hipodromlarda büyük başarılar elde ettikten sonra emekliye ayrılan yarış atları, damızlık atlarla çiftleştirilerek sahiplerine para kazandırıyor.

Büyük zahmetlerle yetiştirilen, 3 yaşından itibaren hipodromlarda ter dökerek sahiplerine para kazandıran yarış atlarının genetik özellikleri büyük önem taşıyor.

Özel ırklardan olan ve koştukları yarışlarda büyük başarılar kazanan, daha sonra yarış hayatına son verilen "İngiliz" ve "Arap" atları, genlerini sonraki nesillere aktarıyor. Sahiplerinin özenle beslediği aygırlar, ücret karşılığında kısraklarla çiftleştiriliyor.

Aygırların aşımı için ödenen ücret ise aygırın ve yavrularının gösterdiği başarıya göre değişiyor. Buna göre, özel ırk aygırların yavrularına sahip olmak isteyen kısrak sahipleri, aşım için binlerce lira ödüyor.

İngiliz atları Arap atlarına oranla daha başarılı olduğu için aşımları da daha pahalıya satılıyor.

Suruç İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suruç'un at yetiştiriciliği konusunda önemli bir merkez olduğunu söyledi.

İlçede aşımdan geçimini sağlayan yüzlerce aile bulunduğunu belirten Yahlizade, çiftliklerde yetişen "Turbo" adlı yarış atının 2008 ile 2010 yılları arasında 31 yarıştan 27'sini kazanarak sahibine 3 milyon 497 bin lira, "Ateş Topu"nun da 2006 ile 2008 yılları arasında 15 yarışı kazanarak sahibine bir milyon 693 bin lira kazandırdığını vurguladı.

Yahlizade, "Turbo" ve "Ateş Topu" adlı atların emekliye ayrılmalarına rağmen sahiplerine aşımdan ciddi gelirler sağladığı bilgisini paylaştı.

- "Besin değeri yüksek gıdalarla besleniyorlar"

Aygırların sağlam aşım yapabilmeleri için yetiştiricilerin çok hassas davrandığını anlatan Yahlizade, aygırların ölünceye kadar aşılama işlemine devam edebildiğini belirtti.

Aşımda en önemli unsurun düzenli beslenme ve atın soyunun bilinmesi olduğuna dikkati çeken Yahlizade, şunları kaydetti:

"Damızlıkların, aygırların bakımı ve barınma koşulları çok hijyeniktir. Bunlar besin değeri yüksek gıdalarla besleniyorlar. Adeta bir bebeği nasıl büyütürsün, nasıl bakarsın, o şekilde bakım yapılıyor. İncir, ceviz, fıstık, fındık ve pekmez gibi besin değeri yüksek gıdalarla besleniyorlar. Günde 2 defa seyisler bunları temizler, kaşağı yapar. İçtikleri suyun derecesine bile dikkat edilir. Yani at durduğu yerde iyi bir bakımla sahibine para kazandırmaktadır."

Yahlizade, aşım için farklı illerden Suruç'a damızlıklar getirildiği bilgisini vererek, şöyle devam etti:

"Ödül almış atlarımız, bölgemizde yavrularından alınmış damızlıklarımız var. Bu damızlıklar da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden atçılarımız damızlıklarını getirip burada çekim yapıp, o şampiyon attan tekrar şampiyonlar kazanıyor ve büyük paralar elde ediyor. Bu da bölge için ayrı gelir kaynağı oluyor."

- Atlara aylık 3 bin lira harcanıyor

At yetiştiricisi İlhan Yıldız da 12 yıldır Suruç'ta yarış atı yetiştirdiklerini, buna bağlı olarak aşım işi de yaptıklarını belirtti.

"Şimşek" adında aygırları olduğunu ve 7 yıldır Türkiye'nin çeşitli illerinde yarıştığını ifade eden Yıldız, söz konusu atı emekliye ayırdıklarını ve aşımlara başladıklarını söyledi.

Aşımın ciddi bir iş olduğuna işaret eden Yıldız, "Aygırlarımızın aylık gideri 3 bin lira. Onlara oldukça iyi bakıyoruz. Aşımlarımızın ücreti 15 bin liradan başlıyor, 30 bin liraya kadar çıkıyor. İlk defa aşım yapan bir aygırın fiyatı düşük olur ama yavruları koşmaya başladığı zaman yavrusunun performansına göre aşım fiyatı değişir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA