Kızılay'a 11 Ayda 70 Bin 816 Ünite Kan Bağışı

Türkiye Kızılay Derneği Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, 2015 yılı ilk 11 aylık dilimde bölgede 70 bin 816 ünite kan bağışı kabul edildiğini söyledi.

Kızılay'a 11 Ayda 70 Bin 816 Ünite Kan Bağışı
Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, kan bağışı rakamları hakkında açıklamalarda bulundu. 2015 yılı için 95 bin 200 ünite kan bağışı kabul etmeyi hedeflediklerini belirten Yıldırım, bağlı illerle beraber bu sene 11 aylık dilimde toplamda 70 bin 816 ünite kan bağışı kabul ettiklerini kaydetti.

“11 AYDA 70 BİN 816 ÜNİTE KAN BAĞIŞI KABUL EDİLDİ”

Kan bağışı faaliyetleri hakkında bilgiler veren Türkiye Kızılay Derneği Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, “Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’nin sorumluluk sahasındaki illerde 2015 yılı içerinde bu zamana kadar 70 bin 816 ünite kan bağışı kabul edilmiştir. Kan bağışı merkezlerine göre Kan bağışı dağılımı; Samsun KBM: 40 bin 992 ünite, Ordu KBM: 18 bin 411 ünite, Tokat KBM: 11 bin 413 ünitedir. Orta Karadeniz Bölgesi’nde 2015 yılı için 95 bin 200 ünite kan bağışı kabul edilmesi hedeflenmiştir” dedi.

“HER 4 SANİYEDE 1 ÜNİTE KANA İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR”

Açıklamalarına kan bağışının önemini anlatarak devam eden Yıldırım, “Son derece modern hizmet binaları yapılsa da kan, kaynağı sadece insanda olan ve yapay olarak üretilemeyen bir maddedir. Kan ve kan ürünleri birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç vardır. Kimin, nerede, ne zaman ve kaç ünite kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını bilemiyoruz. Ama her zaman birilerinin kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını biliyoruz. Bu yüzden ‘Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır’ diyoruz. İhtiyaç duyulduğu esnada sağlık kuruluşlarındaki hastalara kan ve kan ürününü temin edebilmemiz için kan stoklarımızın sürekli ihtiyaca yetecek seviyelerde tutulması gerekmektedir. Bu durum da ancak düzenli ve gönüllü kan bağışları ile mümkün olmaktadır. Kan bankacılığı biliminde en önemli unsur gönüllü ve düzenli kan bağışçılarıdır” diye konuştu.

“ERKEKLER YILDA 4, KADINLAR 3 DEFA KAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR”

Kimlerin kan bağışında bulunabileceğine açıklık getiren Dr. Muhsin Yıldırım, “18 - 65 yaş arası tüm vatandaşlarımız resmi kimlik belgeleri ile birlikte başvurduklarında kadınlar 4’er aylık aralıklarla yılda 3 kez, erkekler de 3’er aylık aralıklarla yılda 4 kez kan bağışında bulunabilirler. Bölgemizdeki sağlık kuruluşlarında tedavi gören insanlarımızın kan ve kan ürünü temininde sorun yaşanmaması için 18 - 65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı Resmi Kimlik Belgeleri ile birlikte Türk Kızılayı kan bağışı merkezlerine, kan alma birimlerimize ve kan bağışı ekiplerine kan bağışında bulunmaya, 18 - 50 yaş arası tüm vatandaşlarımızı da resmi kimlik belgeleri ile birlikte Türk Kızılayı kan bağışı merkezlerinde, kan alma birimlerinde ve kan bağışı ekiplerinde kök hücre bağışçısı olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA