Türkiye'nin İlk Gergedanı Samir'in Yaraları İyileşiyor

Darıca Hayvanat Bahçesi’ne getiren Türkiye’nin ilk gergedanı ’Samir’ hakkında basında ve sosyal medyada çıkan olumsuz haberler nedeniyle hayvanat bahçesi yetkileri bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin İlk Gergedanı Samir'in Yaraları İyileşiyor
Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı’na geçtiğimiz hafta getirilen Samir isimli gergedan hakkında basında ve sosyal medyada çıkan olumsuz haberler üzerine Hayvanat Bahçesi yönetimi basın açıklaması yaptı. Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Genel Müdürü Yücel Yılmaz, “Geçmiş dönemlerde, geçmiş yüzyıllarda insanlar eğlence olsun diye hayvanat bahçelerini yapıyorlardı ama günümüzde bu bir ihtiyaç. Bu hayvanları korumak için başka imkan yok. Biz Samir’i de diğer hayvanları da onun için burada tutuyoruz. İnsanlar doğadan getirilmiş, hapis edilmiş gibi düşünüyor ama biz kesinlikle öyle bir şey yapmıyoruz. Biz Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği üyesiyiz ve oraya yaklaşık 350 ülke üye. Bu hayvanat bahçeleri sayesinde hayvanların değiş tokuşu olmaktadır. Samir de İngiltere’de bir hayvanat bahçesinde yetişmiş, 7-8 nesil orada bulunmuş bir hayvan, oradan alıp buraya getirdik. Hayvanın barınağı da şuanda bütün Avrupa standartlarının en üst seviyesinde” dedi.

Yaptıkları hizmetleri bilmeyen insanların direkt yargılamamasını isteyen Yılmaz, “Gergedanların yapısı gereği doğadaki belgesellerde bile hiç düzgün bir hayvan göremezsiniz. Birbirleri ile oynarlar ya da ufak tefek tartışmalar olur, hep yaralanmalar mevcuttur. Samir’de geldiği yerde bir erkekle beraberdi, onunla ilişkisi sırasında bazı yaraları vardı, bir kısmı da transfer sırasında oldu. Bunların hiçbiri hayvanı üzecek, iltihap kaptıracak yaralar değil. Biz onların bakımını yapıyoruz. Geldiği günden bu yana hayvan kendini toparladı. Yeri benimsedi, gayet mutlu bir durumda. Bu hayvanlar doğada 200 civarında ama hayvanat bahçelerinde 800 civarında. Bunları üretip ileride doğaya sevkiyatını yapacağız. Yaptığımız hizmetler iyi hizmetler, insanlar bunları bilmediği için direkt yargılamasınlar lütfen. Buraya gelsinler burada daha ayrıntılı gösterip anlatalım. Biz hayvanların huzurunu, ihtiyaçlarını karşılayarak burada yaşatıyoruz” şeklinde konuştu.

Hayvanın üzerinde bulunan yaralar ile ilgili konuşan Yılmaz, “Hayvanın üzerindeki yaralar bir kısmı geldiği yerde oluşmuş yaralar, bir kısmı da transfer sırasında oluşmuş yüzeysel yaralar. Bu yaralar hayvana bir eziyet, acı vermemekte olup, onların bakımını yapıyoruz. Bir süre sonra gidecekler. Yarın bir gün yine bir taraflarında yaralar göreceğiz, çünkü doğası gereği vücudunu bir yere sürtecek, burnunu kaşırken yaralanabilecek, bunlar doğal şeyler” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA