'Harflerin Büyüsü' Sergisi Açıldı

Kaligrafi Sanatçısı Osman Kartaler'in "Harflerin Büyüsü" sergisi ziyarete açıldı.

Kartal Belediyesi Yeni Hizmet Binası fuaye alanında açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan sanatçı Osman Kartaler, tesadüfen kaligrafi ile tanıştığını belirterek, "13 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. 20'li yaşlarımın başındaydım ve o zaman bulunduğum şehirde bu sanatı öğretecek bir usta bulamadığım için kendi kendime çalıştım. Hem işe gittim hem de kaligrafi ile uğraştım" dedi.

Kartaler, sergi açmaya 2012'de karar verdiğini aktararak, "Kolay beğenen bir insan değilim. 10 sene boyunca çalışmalarımı gün yüzüne çıkarmadım. 2012 yılında, artık çalışmalarımın insanlar tarafından görülmesini istedim. Bu sergi, şiir-kaligrafi konseptinin 10. sergisi. Ben bu sanata destek bekliyorum. Çeşitli kurumlardan sergi daveti bekliyorum. Maddi bir beklentim olmadığı için sadece sergilenebilecek bir alan talebinde bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Düzenli çalışmanın önemine vurgu yapan Kartaler, "13 yıldır her akşam en az iki saat çalışıyorum. Başarımın sırrı, her akşam en iki saatimi bu işe ayırmamdır" diye konuştu.

Sanatçı Osman Kartaler, Türkiye'de kaligrafiyle ilgilenenlerin genelde hat sanatında başlayıp, onun yanında kaligrafiyi kullandıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hat sanatı çok büyük bir sanat, fakat Arap alfabesiyle yapıldığında. Türkçe'ye uyarlarken karakterleri bozuyorlar maalesef. Ben bu sanatı şiirle birleştirip yeni bir konsept oluşturdum. Kaligrafi sanatını daha doğru anlatabilmeyi ve bu sanat aracılığıyla Türk şiirini sevdirmeyi amaç edindim. Sponsorlarımın desteğiyle bu sergileri açıyorum. Eser satmıyorum. Hepsi benim koleksiyonum. Kendim için yapıyorum."

Kaligrafi-silüet konsepti üzerinde çalışacağını da belirten sanatçı, yazıdan oluşan ve insanların yüzü de görünecek şekilde eserler ortaya koyacağını söyledi.

Sanatçının şiir-kaligrafi konseptli sergisinde "İkinci Yeni" akımı öncülerinden Cemal Süreya, Turgut Uyar, İlhan Berk ve Edip Cansever gibi bir çok usta şairin şiirleri ve sözleri, kaligrafi sanatıyla buluşuyor.

Ford Otosan sponsorluğunda açılan sergi, 17 Aralık tarihine kadar açık kalacak.

Kaynak: AA