5. Dakar Büyükelçiler Ve Başkonsoloslar Toplantısı

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun (CEDEAO) yakında Avrupa Birliği'nde olduğu gibi ortak para birimine geçeceğini belirterek, "CEDEAO ülkeleri olarak çok yakında biyometrik kimlik uygulamasını da başlatacağız" dedi.

"5. Dakar Büyükelçiler ve Başkonsoloslar Toplantısı", King Fadh Palace Otel'de düzenlendi.

Başkent Dakar'da "Senegal kalkınma planı ve bölgesel entegrasyon" temasıyla gerçekleştirilen toplantıya, Senegal'in yurt dışındaki diplomatik misyon şefleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Sall, öncelikli hedeflerinin 2035'e kadar hayata geçirilmesi planlanan "Senegal Kalkınma Planı" olduğunu söyledi.

Son dönemde dünya genelindeki terör olaylarına dikkati çeken Sall, güvenlik kaygılarının, Batı Afrika ülkeleri arasındaki açık sınır politikalarında bazı düzenlemeler gerektirdiğini anlattı.

Sall, "Dış ilişkilerdeki prensiplerimiz yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın korunması, komşu ülkelerle iyi ilişkilerimizin devam ettirilmesi, insan haklarını korumak ile barış ve güvenliği savunmaktır" ifadesini kullandı.

- "Senegal artık daha çok söz sahibi"

Senegal Dışişleri Bakanı Mankeur Ndiaye de ülkesinin artık bölgede eskisinden daha çok sözü geçtiğini belirterek, "SenegalAfrika Birliği'nin güçlendirilmesi, insan haklarının korunması ve bölgedeki krizlerde sergilediği barışçıl tutumla uluslararası alanda kendini ispatladı" diye konuştu.

Ndiaye, Burkina Faso'daki askeri darbede ve Gine'deki siyasi krizin çözümünde Senegal'in ara buluculuk görevi üstlendiğini hatırlattı.

Toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı devam etti.

Senegal'in Afrika'da 21, Avrupa'da 14, Amerika'da 4, Orta Doğu'da 6, Asya ve Pasifik'te 5 olmak üzere yurt dışında 50 misyon şefliği bulunuyor.

Kaynak: AA