1948 Filistin İslami Hareketi'nin Faaliyetlerinin Yasaklanması

KUDÜS - 1948 Filistin İslami Hareketi'nin Başkan Yardımcısı Kemal Hatib, hareketin, Filistin toplumunun vicdanında yer almaya devam edeceğini ve İsrail kanunlarına göre siyasi bir parti kurmayı planlamadıklarını açıkladı.

Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hareketin yasa dışı örgüt ilan edilmesinin ardından bölgede sağlık, eğitim ve kültür alanlarında hizmet veren yaklaşık 20 derneğin kapatıldığını ve bunun da yaklaşık yarım milyon Filistinlinin sosyal yaşantısında olumsuz yansımalara yol açtığını belirterek, "Ancak bu alanlarda yaşanan boşluk uzun sürmeyecek. Hareketin yasaklanmasının ardından toplumun farklı kesimlerinden gelen ve yanımızda yer alan gençlere bakınca bu boşluğu doldurmak ve halkımıza hizmet veren kurumlar inşa etmek için çalışanların olduğuna inanıyoruz" dedi.

Netanyahu hükümetinin uyguladığı baskıya rağmen İslami hareketin, fikirleri ve görüşleriyle Filistin halkının vicdanlarında yer almaya devam edeceğini söyleyen Hatib, "İsrail kanunlarına göre siyasi bir parti kurma gayreti içinde değiliz" dedi.

İslami Hareketi'n yasa dışı ilan edilmesindeki temel nedenin, hareketin Mescid-i Aksa'ya yönelik İsrail saldırılarını püskürtmesi olduğunu kaydeden Hatib, "İşgal hükümeti, bu yasaklama ile hareketin etkisini ortadan kaldırabileceğini ve Murabıtların Mescid-i Aksa'daki varlığını etkisiz hale getirebileceğini zannetti ancak tam aksi oldu ve harekete yönelik karardan bu yana Aksa'yı muhafaza etmek için bulunanların sayısı iki katına çıktı. Farklı beldelerden aileler günlük nafakalarından ayırdıkları paralarla otobüsler kiralayarak Aksa'ya geliyor" diye konuştu.

"İsrail ile bazı resmi kesimler, yasaklama ile bizi bitirebileceğini ve sesimizi kısabileceğini sandı" diyen Hatib, "Güvenle şunu söyleyebilirim ki İslami Hareket, İslam ümmetinin değişmez değerleri ve tarihinin korunması için kurulmuştur" ifadesini kullandı.

İsrail güvenlik kabinesi 16 Kasım'da, Şeyh Raid Salah liderliğindeki hareketi, "Filistin'deki olayların arkasında olduğu" gerekçesiyle "yasa dışı örgüt" ilan etmiş, 15 Ekim'de ise İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah ve Dış İlişkiler Büro Başkanı Yusuf Avavde'ye yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Söz konusu karar Batı Şeria'nın yanı sıra İsrail'in çeşitli bölgelerinde protesto edilmişti.

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket olma özelliğini koruyor.

1948 İslami Hareketi, 1971'de Şeyh Abdullah Nemr Derviş liderliğinde, "İsrailli Araplar"ın yaşadığı bölgelerde ortaya çıkmıştı. Hareket, 1996'da İsrail parlamento (Knesset) seçimlerine katılma konusunda yaşanan fikir anlaşmazlığı nedeniyle "kuzey" ve "güney" olarak adlandırılan iki kanada ayrılmıştı. Hareketin güney kanadının liderliğini Knesset üyesi İbrahim Sarsur, kuzey kanadını ise Şeyh Raid Salah üstlenmişti.

Kaynak: AA