Kübalı Doktorlara Yurt Dışına Çıkış Kısıtlaması

Hükümet, ABD'ye beyin göçüne karşı doktorlara yurt dışına çıkmak için sağlık bakanlığından izin alma şartı getirdi

HAVANA - Kübalı doktorlara yurt dışına çıkmak için sağlık bakanlığından izin alma şartı yeniden getirildi.

Küba hükümeti, birçok doktorun ülkeden ayrılmak için izin almasını zorunlu kılan uygulamayı, ABD'ye beyin göçüne karşı yeniden devreye soktu.

Resmi basında yer alan duyuruda, son yıllarda ülkeden göç eden uzman doktorların sayısının artması nedeniyle bundan böyle hekimlerin ülkeden ayrılmak için sağlık bakanlığı yetkililerinden izin almaları gerektiği belirtildi.

Karar, Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun 2013 yılında sosyal ve ekonomik reformların parçası olarak Küba vatandaşlarının serbest seyahatine izin veren politikada geriye dönük atılan ilk büyük adım olarak değerlendirildi.

Politika değişikliğinin, dün Amerikalı ve Kübalı müzakerecilerin göç krizi konusunda Washington'da yaptığı toplantıdan saatler sonra açıklanması da dikkati çekti.

Havana yönetimi, ABD'nin Soğuk Savaş dönemi politikalarını değiştirmek için herhangi bir planı bulunmamasından şikayetçiydi. Söz konusu politikalar, Kübalı göçmenlere otomatik olarak yasal ikamet hakkı tanıyor.

Kübalı doktorların büyük bölümü, düşük maaş, çalışma koşulları ve diğer ülkelerde daha tatminkar işler bulma olasılığını göçün temel nedenleri olarak gösteriyor.

Son iki yılda en az 100 bin Kübalı ABD'ye göç etti.
Kaynak: AA