EBRD Heyeti GSO'yu Ziyaret Etti

Proje ve finans uzmanlarının da bulunduğu 15 kişilik heyet, Gaziantep'te yaşayan Suriyeli sığınmacılar hakkında bilgi aldı

GAZİANTEP - Suriyeli sığınmacıların şehre etkisi konusunda tespitlerde bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) heyeti, Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu.

GSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, proje ve finans uzmanlarının da bulunduğu 15 kişilik EBRD heyeti, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ile görüşerek, Gaziantep'te yaşayan Suriyeli sığınmacılar hakkında bilgi aldı.

Heyette yer alan Kıdemli Bankacı Oksana Pak, Gaziantep'te çeşitli kuruluşlara yapacakları ziyaretin amacını, "Gaziantep'te yaşayan Suriyeli mülteciler konusunda nasıl yardımcı olabiliriz, nasıl katkıda bulabiliriz, bunu anlamak istiyoruz" diyerek açıkladı.

EBRD'nin, Türkiye'de yatırımlara destek veren en önemli uluslararası finans kuruluşlarından birisi olduğunu belirten Pak, Türkiye'de faaliyete başladıkları 2009'dan bu yana yatırımlara sağladıkları desteğin 5 milyar avroluk portföy oluşturduğunu, bu yıl da yatırımlara 1,8 milyar avroluk kaynak sağlayacaklarını bildirdi.

Pak, Suriyelilerin çok yoğun yaşadığı bu bölgede sürdürülebilir ekonomik gelişmeye, ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak istediklerini belirterek, "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile görüşmemizde, altyapı konusunda gereklilikler gündeme geldi. Özel sektör ve hükümet kurumlarıyla görüşmeler yaparak, bu krizle ilgili en çok baş edilmesi gereken alanlar belirlenecek. Hem Suriyeli hem Türk halkına yardımcı olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

GSO Başkanı Konukoğlu da Gaziantep'te 400 binden fazla Suriyeli misafirin yaşadığını kaydederek, 2011'den bu yana gerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti gerekse Gaziantep'te valilik, belediyeler, tüm odalar ve sivil toplum kuruluşlarının Suriye'den gelenlere her türlü desteği gösterdiğini, herkesin ekmeğini paylaştığını vurguladı.

Yoğun iç göç aldıklarına, bunun üstüne 400 bin Suriyelinin eklenmesinin de çeşitli problemlere yol açtığına işaret eden Konukoğlu, bu durumun altyapı, barınma, konut, eğitim, sağlık, ulaşım, enerji alanlarında ciddi sorunlar yarattığını aktardı.

Suriye'den gelenlerin küçük çaplı iş yerleri açtığını ve burada kayıt dışı olarak kendi vatandaşlarını ucuza çalıştırdığını, bundan dolayı Gaziantep'te KOBİ'lerin haksız rekabete maruz kaldığının altını çizen Konukoğlu, şunları kaydetti:

"İşgücü fazla olan ve yatırım maliyeti düşük sektörlerde rekabet sorunu var. Özellikle ayakkabı, terlik, konfeksiyon, oto tamircileri bu konuda problem yaşıyor. EBRD, ciddi bir kuruluş. Bu bölgeye desteğini bekliyoruz. KOBİ'ler, Gaziantep ve bölgede desteklenmelidir."

Suriyeli sayısının fazla olduğu Kilis, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa'ya verilecek finans desteğinin önemine dikkati çeken Konukoğlu, EBRD'nin ayrıca, Suriye'de bir çözüm sağlandıktan sonra bu ülkenin yeniden imarına yönelik bir destek planını şimdiden yapması gerektiğini bildirdi.
Kaynak: AA