Burdur'un Maden İhracatında Hedef 170 Milyon Dolar

BURDUR - Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, 2016 yılında 170 milyon dolarlık doğal taş ve maden ihracatı yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ekince, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) aldığı bilgiye göre yılın 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,97 artış sağlayarak 110 milyon 96 bin dolar doğal taş ve maden ihracatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Geçen yıl aynı dönemde 96 milyon 602 bin dolarlık ihracat yaptıklarını anlatan Ekinci, "2014 yılında bu yılın ihracat hedeflerini 150 milyon dolar olarak belirlemiştik. Fakat şu an büyüme yüzdesine baktığımız zaman yılı, 130-135 milyon dolarlık bir rakamla kapatacağız. Bunun en önemli sebebi Çin ve diğer ülkelerdeki yaşanan ekonomik krizlerdir ama biz 2016 yılı için 160-170 milyon dolar arasında ihracat yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

- "İşletme ruhsatlı 246 doğal taş ve maden ocağı var"

Ekinci, sektörde işçi bulma sorunu yaşadıklarını, iş makinesi kullanıcıları, elektrik teknisyeni, otomasyon sistemlerini kullanabilen kişilere ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Burdur'da işletme ruhsatlı 246 doğal taş ve maden ocağı bulunduğunu, bu ocaklarda 3 bin 972 kişinin çalıştığını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:

"İl  genelindeki madenlerden çıkartılan ürünlerin işlendiği 156 atölye ve fabrika var. Bu iş yerlerinde 3 bin 200 kişinin istihdam ediliyor. Mermeri blok halinde başta Çin, Hindistan, Suudi Arabistan, mamül olarak ise başta ABD olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine ihraç ediyoruz."

- "Tek başlılığı her zaman destekledik"

Seçim sonuçlarını da değerlendiren Ekinci, tek parti hükümetinin en başta istikrar anlamına geldiğini söyledi.

Bu istikrarın kendileri dışındaki diğer sektörlere de yansımasının olacağını dile getiren Ekinci, hükümetin ekonomide alacağı kararlar, büyüme modelleri ya da teşvik sistemlerinin doğrudan doğruya bütün sektörleri etkileyeceğini anlattı.

Ekinci, yeni oluşacak bütçede veya buna bağlı olarak bütçelerin kaynak aktarım noktalarında sektör olarak üzerilerine düşen payı alacaklarını vurgulayarak, "Biz tek başlılığı her zaman destekledik. Ülkemizin istikrara kavuşması bizi son derece sevindiriyor. Şu anda bazı yatırımcıların Burdur'a yatırım yapma niyetlerini bize ifade etmeleri, bunların göstergesi. Yeni hükümetimiz inşallah kurulur ve biz de onlarla omuz omuza çalışıp üzerimize düşeni yaparız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA