Türkiye'de Yaşayan Kosovalı Fevzi Tüfekçi Memleketinde Sergi Açtı

Eserlerindeki kendine özgün tarzıyla farkındalık oluşturan Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi ressam Fevzi Tüfekçi’nin 25 yıl aradan sonra ilk kez Priştine’de kişisel sergisi açıldı.

Türkiye'de Yaşayan Kosovalı Fevzi Tüfekçi Memleketinde Sergi Açtı
Prizren doğumlu sanatçı uzun yıllardan sonra “Bir Renk, Bir Müzik, Bir Düş” adlı sergisi ile Kosovalı sanatseverlerle buluştu. Geniş katılımlı açılışa Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Kosova’nın önde gelen ressamları ile kalabalık çok sayıda sanatsever katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi’nin organizasyonu ile Priştine Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisinde açılan sergi katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. 1991 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan ve yaratan usta ressam Fevzi Tüfekçi’nin eserleri sanatseverlerde hayranlık uyandırdı. Sergide, sanatçının gravür, karborundum, kağıt üzerine karma teknik, ağaç oyma baskı gibi teknikler kullandığı 30 kadar tablosu yer alıyor. Soyut resmin ve renk uyumunun kaynaşmasının en güzel örneklerine yer verildiği tabloları büyük ilgiyle izleyen sanatseverler tarafından büyük beğeni topladı.

Serginin açılışında konuşan Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Bülent Üçpınar, Enstitü’nün resim sanatına desteklerini artırarak devam ettirdiğini hatırlatarak, bu enstitünün düzenlendiği sergilerle Kosovalı sanatçılara destek verdiğini ve Türk resim sanatının Kosova sanat camiasına daha iyi bir şekilde tanıtılmasına imkan sağladığını belirtti.

Fevzi Tüfekçi’nin sergisinin de bu kapsamda bir etkinlik olduğunu belirten Üçpınar, “Ümidimiz, hem Türkiye hem Kosova’ya destek olan değerli sanatçımızın tablolarının iki toplumun sanat yoluyla kurduğu diyalogu derinleştirmesidir” ifadesini kullandı.

Priştine’de sergi açmaktan son derece mutlu olduğunu belirten ressam Fevzi Tüfekçi yaptığı açıklamada, “Bir şekilde buraya vefa borcum vardı. Bunu bu şekilde ödüyorum ve bu açıdan çok mutluyum, umarım iyi bir sergi olur, umarım akıllarda kalacak bir sergi olur” dedi.

dedi.

Tablolarında eski yazılardan hareket ederek kompozisyonlarını oluşturduğunu kaydeden Tüfekçi, eserlerinde eski yazıların görünmediğini ama eski yazılardan kaynaklanan biçimlerin ortaya çıktığını söyledi.

Tüfekçi son dönemlerde yaptığı resimlerinde, her zaman ilgi duyduğu Yunus Emre esintisinin ağır bastığını sözlerine ekledi. Tüfekçi, “Çünkü her zaman Yunus Emre ilgimi çekmiştir. Şair olarak müthiş bir şair ve belki de bana yakınlık veriyor. İster istemez resimlerime girmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Sergi 20 Kasım tarihine kadar ziyaretçilerine açık tutacak.
Kaynak: İHA