'S&Amp;P'den Değişiklik Beklemiyoruz'

Turkey Macro View (TMV) Consulting Kurucu Genel Müdürü Serkan Özcan, Standard&Poor's'un(S&P) bugün Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesinde herhangi bir değişiklik yapmayacağını öngördüğünü dile getirdi.

Özcan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin, bugün Türkiye'nin kredi notuna ilişkin yapacağı değerlendirmeye yönelik AA muhabirine görüşlerini paylaştı.

Türkiye'de 1 Kasım'da siyasi istikrar yeniden tesis edilene kadar risk primi göstergelerinin küresel ve bölgesel gelişmeler nedeniyle keskin bir şekilde arttığını belirten Özcan, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 327 baz puana kadar ulaştığını ifade etti.

Ancak 1 Kasım ile birlikte hızla uç risklerin geride kalarak söz konusu risk göstergesinin de 230 baz puana kadar indiğine işaret eden Özcan, Türkiye ekonomisinin düşük kamu borcu ve onca zorluğa rağmen sağlıklı sermayelendirilmiş bankacılık sektörü sayesinde rakip ülkelere karşı üstünlüğünü koruduğunu vurguladı.

Düşük emtia fiyatları sayesinde zayıf karın olarak gösterilen cari işlemler açığının da kayda değer bir şekilde iyileşirken, ihracat odaklı büyüme modeline geçiş ile birlikte sürdürülebilir büyümeye doğru da önemli bir mesafe katedildiğini dile getiren Özcan, şunları kaydetti:

"Süregelen küresel zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin yüzde 3'lük ılımlı büyümesini ve düşük kamu borcunu koruması sayesinde Standard&Poor's'un (S&P) da bugün bir değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyoruz. Dahası, son seçim sonuçlarının ardından Türkiye ekonomisi yapısal reformları kararlılıkla hayata geçirir ve sahip olduğu rekabetçi avantajları güçlendirerek sürdürürse önümüzdeki dönemde öncelikle görünümde iyileşme olmak üzere kredi derecelendirme kuruluşlarından pozitif aksiyonlar görmemiz gerektiğine inanıyorum."

-  S&P değerlendirmeleri

S&P, 8 Mayıs'taki değerlendirmesinde Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" ve not görünümünü ise "negatif" olarak teyit ederken, yerel para cinsinden kredi notu ise "BBB"den "BBB-"ye düşürmüştü. Kuruluş, teyit kararına gerekçe olarak hükümetin düşük kamu borcu ile dirençli ihracatını göstermişti.

S&P, 7 Haziran genel seçimi sonucuna ilişkin değerlendirmede de bulunmuş ve sonuçların Türkiye'nin kredi derecelendirmesine ani bir etkisinin bulunmadığını bildirmişti.

Öte yandan kuruluş, 21 Ağustos'ta erken seçime dair açıklamasında ise "Bu belirsiz siyasi manzara, potansiyel sermaye çıkışlarını da içeren hem iç hem de dış olaylara karşı ülkenin politika tepkisini zayıflatabilir" görüşlerini paylaşmıştı.

Kaynak: AA