'Süper Meyve' Köylülere Gelir Kapısı Olacak

Birçok hastalığa karşı iyi geldiği için ABD'de "süper meyve" olarak nitelendirilen aronia bitkisi için Yalova'da deneme bahçesi oluşturuldu

Birçok hastalığa karşı iyi geldiği için ABD'de "süper meyve" olarak nitelendirilen aronia bitkisi, Yalova'nın köylerinde de gelir kapısı olacak.

Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün desteğiyle, Gökçedere mevkisinde aronia bitkisi için deneme bahçesi oluşturdu.

Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yalova'da köylülerin ekonomisinin iyileşmesi için çeşitli projeler yaptıklarını söyledi.

Güner, köylere yakın yerlerde bölgeye uygun kestane, ceviz, badem gibi meyve fidanları diktiklerini belirterek, "Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla Yalova'da şu ana kadar 12 köyümüzde proje gerçekleştirdik. İnşallah şu dönemde sonbaharda 4 köyümüzde daha proje gerçekleştirmek üzereyiz. Önümüzdeki yıllarda bütün köylerimizde gelir getirici türlerimizi dikerek vatandaşımızın hizmetine sunmuş olacağız" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün, ekonomik olarak çok değerli olan aronia bitkisini Yalova'da üreterek verim aldığını hatırlatan Güner, bu meyvenin soğuk algınlığı, bağırsak, karaciğer, mide hastalıkları ve radyasyon zehirlenmesinin tedavisinde kullanıldığını vurguladı.

Meyveyi Yalova köylüsüne kazandırmak için çalışma yaptıklarını belirten Güner, şunları kaydetti:

"Biz de enstitüsü müdürlüğüyle aronia bitkisinin arazi koşullarında yetişebilirliği konusunda deneme çalışmaları yapıyoruz. Aronia bitkisinin orman köylerinde yetişip yetişmeyeceği konusunda Gökçedere mevkisinde deneme bahçesi oluşturduk. Projemiz iki yıllık bir projedir. Yalova'nın 43 köyü var ve bunların hangisinde yetişirse ona göre kaç fidan dikileceği ve maliyet hesabı belirlenecek. Biz tüm köylerimize bu bitkiyi dikmeyi istiyoruz çünkü meyvesinin kilosu 30 ile 60 lira arasında değişen bu bitkiyi köylülerimize kazandırmak istiyoruz."
Kaynak: AA