'Eskişehir'de Geleceğin Sektörleri; Havacılık Ve Raylı Sistemlerde Türkiye Almanya İşbirliği' Sempozyumu

Eskişehir’in ciddi rakamlarda ihracat yaptığına değinen ESO Başkanı Savaş Özaydemir ise, yakında Eskişehir’de helikopter yapılacağının da duyulacağını söyledi.

'Eskişehir'de Geleceğin Sektörleri; Havacılık Ve Raylı Sistemlerde Türkiye Almanya İşbirliği' Sempozyumu
Eskişehir Valiliği, Almanya Ekonomik Konseyi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Sanayi Odası ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) işbirliği ile "Eskişehir’de Geleceğin Sektörleri; Havacılık ve Raylı Sistemlerde Türkiye Almanya İşbirliği" konulu sempozyum düzenlendi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyuma, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Deutsche Bank Ekonomi Konseyi Yönetim Kurulu üyesi ve Almanya’nın ilk Türk Bakanı Aygül Özkan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Almanya Ekonomi Konseyi üyeleri ve çok sayıda şirketin yöneticileri katıldı.

"ENDER ORTAKLIKLARDAN BİRİ TÜRKİYE-ALMANYA ORTAKLIĞIDIR"

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, konuşmasında Türk-Alman işbirliğine değindi. İki ülke arasında etkin bir ticaretin var olduğunu belirten Vali Tuna, "Dünyada, sınırdaş ülke olmayıp da, çok güçlü ekonomik ve ticari bağlara sahip ender ortaklıklarından biri Türkiye-Almanya ortaklığıdır. Almanya yıllardır Türkiye’nin en büyük alıcısı ve tedarikçisi olmuştur. İki ülke arasında etkin bir ticaret yapılmaktadır. Tek bir ürün grubuna bağlılık bulunmamaktadır. Karşılıklı olarak binlerce çeşit malın alınması ve satılması söz konusudur. Türkiye’nin, Almanya’ya ihraç ettiği ürünler listesine bakıldığında, eskiden olduğu gibi iki sektöre yani tekstil-konfeksiyon ve tarım ürünlerine bağımlı olunmadığı; otomotiv, kimyevi maddeler, elektrik-elektronik, makine ve hatta demir-çelik sektörlerinin de dikkate değer rakamlara ulaştığı görülmektedir. 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye’den Almanya’ya 15 milyar dolar ihracat yapılmış, Almanya’dan Türkiye’ye ise 22 milyar dolar ithalat gerçekleşmiştir. Yine Eskişehir’den Almanya’ya çoğunluğunu teknolojik ürünlerin oluşturduğu 108 milyon dolar ihracat gerçekleşmiştir" dedi.

"EN KISA ZAMANDA İHALEYE ÇIKIP GEREKLİ CİHAZLARI ALACAĞIZ"

Önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarından ötürü mutluluk duyduklarını dile getiren Anadolu Üniversitesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir’in hem havacılığın hem de demiryollarının kalbi olduğunu anlattı. Anadolu Üniversitesi’nin hem havacılık hemde raylı sistemler konusunda eğitim veren bir üniversite konumunda olduğunu anlatan Rektör Gündoğan, "Türkiye’nin en eski ve en gelişmiş Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Anadolu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteriyor. Bunun yanında çok gelişmiş bir mühendislik fakültemiz var. Tüm bunların yanında Anadolu Üniversitesi sadece havacılık ve raylı sistemler alanında eğitim vermekle yetinmiyor ve Ar-Ge faaliyetlerini de hızla sürdürüyor. Bunun en güzel örneği bundan yaklaşık 4 yıl önce Kalkınma Bakanlığı’ndan aldığımız iki tane mükkemmeliyet projesi. Şu anda projeler yürüyor. En kısa zamanda ihalelerine çıkarak gerekli cihazları alacağız" şeklinde konuştu.

"YAKINDA ESKİŞEHİR’DE HELİKOPTER YAPILACAĞINI DA DUYACAKSINIZ"

Eskişehir’in ciddi rakamlarda ihracat yaptığına değinen ESO Başkanı Savaş Özaydemir ise, yakında Eskişehir’de helikopter yapılacağının da duyulacağını söyledi.

Eskişehir’in yüksek teknoloji ihracatının da yüksek olduğunu açıklayan Özaydemir, "Bugün Eskişehir’in yüksek teknoloji ihracatı fevkalade yüksektir; toplam ihracatımızın yüzde 15’i ileri teknoloji ürünlerinden oluşmaktadır. Havacılık ve Raylı Sistemlerde Eskişehir’in toplam ihracatı 400 milyon dolar seviyelerine ulaşmıştır. Yeni proje ve anlaşmalarla bu rakam katlanarak artacaktır. Neden olmasın, herhalde yakında Eskişehir’de helikopter yapılacağını da duyacaksınız. Bu sektörlerde uluslararası işbirlikleri çok kritik bir değere sahiptir. Yurtdışı sermayelerle ortaklıklar kurarak, onların birikimlerini alarak ilerlemek doğru olacaktır. Bugün otomobil sanayinde ulaştığımız noktaya da bu şekilde geldiğimizi unutmayalım. Eskişehir’de bu konuda potansiyelimiz yüksektir, iyi bir yatırım, hem de çalışma ortamımız var. Bunlar bizim önemli avantajlarımızdır" ifadelerini kullandı.

"GÖRÜŞMELERDE İLGİ GERÇEKTEN ÇOK FAZLA"

Deutsche Bank Ekonomi Konseyi Yönetim Kurulu üyesi ve Almanya’nın ilk Türk Bakanı olma özelliği taşıyan Aygül Özkan ise, Almanya’nın ilk defa yurtdışına bir sempozyum hazırlayarak gittiğini anlattı. Aygül, "Bu ilk sempozyum Eskişehir’e nasip oldu. Yakın bir samimiyet ile bizleri karşıladığınız için çok teşekkür ediyoruz. Türkiye gerçekten ekonomi konseyi için çok önemli bir ülkedir. 1990’lı yıllarda 500 iş adamı ve yatırımcı, Türkiye’ye yatırım yapmıştır. Bugün baktığınız zaman 6 binden fazla Alman şirketi, Alman işvereni Türkiye’ye yatırımla, verdiği özenle ve sağladığı iş alanıyla arkadaşlığı ve dostluğu göstermiştir. Bizim konseyimiz bundan iki sene önce bir karar aldı. Bu da çok pozitif bir karardı. Türkiye ve Almanya işbirliği ile ilgili ilgilenecek bir çalışma grubu, bir komisyon uygulattı. Bu komisyonun başkanlığını da ben üstlendim. Samimiyetimle söylüyorum, bugüne kadar yaptığımız görüşmelerde ilgi gerçekten çok fazla" diye konuştu.

Kaynak: İHA