Türk Sağlık Sen Diş Hekimlerinin Sıkıntılarına Dikkat Çekti

Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada diş hekimleri ve ADSM’lerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Mutlu, “Diş hekimlerinin, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının sorunları çözülmeli” dedi.

Türk Sağlık Sen Diş Hekimlerinin Sıkıntılarına Dikkat Çekti
Sendika binasında düzenlediği basın açıklamasında diş hekimleri ve ağız diş sağlığı çalışanlarının sorunlarına dikkat çeken Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Rıtvan Mutlu, “Tüm ağız ve diş sağlığı çalışanlarımızın da Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları Haftasını kutlarız. Bu önemli haftada vatandaşlarımız için ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekilmekte ise de ağız ve diş sağlığı çalışanlarımızın ve diş hekimlerimizin sorunlarının tekrar gündeme getirilmesi ve taleplerinin dikkate alınması adına da önemli bir zaman dilimidir. Hizmetin kalitesinin hizmeti sunanlara tanınan imkan ve onların motivasyonundan geçtiği hepimizin bildiği bir gerçektir.” dedi.

Türkiye’de son yıllarda ağız ve diş sağlığı merkezlerinde önemli bir artış olduğuna işaret eden Mutlu, “Türkiye’de 7 bin 275 diş hekimi, 14 ağız ve diş sağlığı hastanesi ile 134 merkezde görev yapmaktadır. İstatistiklere göre; 2014 yılında hastanelerde ve merkezlerde 7 milyon 395 bin 928 diş çekildi. Hastalara 2 milyon 53 bin 886 kanal tedavisi, 8 milyon 382 bin 384 dolgu yapıldı. Damak ve diş eti gibi 518 bin 24 cerrahi müdahale gerçekleştirildi.

Fakat Sağlık Bakanlığı; yoğun çalışma ve emeklerinin karşılığını vermemektedir. SUT’da gerekli ve makul düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle diş hekimlerinin döner sermaye gelirleri olumsuz etkilenmektedir.” diye konuştu.

Döner sermaye sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini, tüm sağlık çalışanlarını mağdur eden bu sistemin mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğini anlatan Mutlu şunları söyledi: “Bu yapılandırmada çalışanları merkezine alan bir yapılanma olarak ortaya çıkmalıdır. Bu temel sıkıntının yanı sıra ADSM’lerdeki nöbet uygulaması da gözden geçirilmelidir. Bu nöbetlerde ne kadar hizmet sunulduğu ve ne kadarının acil vaka olduğu ile ilgili bir değerlendirilme yapılırsa eminiz ki bu nöbetlerin kaldırılması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmış olacaktır.”
Kaynak: İHA