HSYK Öncelikli Konu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “HSYK’nın yapısı ve seçim usulünü mutlaka ele almamız gerekiyor. Eğer yeni bir anayasayı hayata geçiremeyeceksek o zaman siyasi partilerimizle uzlaşma içerisinde HSYK’nın yapısını ve seçim usulünü yeniden tanzim eden bir adımı atmamız gerekiyor” dedi.

HSYK Öncelikli Konu
Seçim hükümetinde Adalet Bakanı olarak görev yapan Kenan İpek, Adalet Bakanlığı’nda düzenlenen törenle görevini yeni Bakan Bekir Bozdağ’a teslim etti. Devir teslim töreninde açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, yargı alanında ciddi adımlar atacaklarının altını çizerek, “Türkiye’nin yargı alanında çok ciddi sorunları var. Özellikle hukuk güvenliği Türkiye’nin en önemli tartışmalarından bir tanesi. Yargının bağımsız ve tarafsız olarak işlemesi, yargının verdiği kararlardan memnuniyetin artması, yargının verdiği kararların oluşturduğu güvenin daha da ileri taşınması için büyük bir gayretin içinde olacağız. Adalet Bakanlığı şuan da 18 ayrı komisyonla önümüzdeki sürece hazırlanmaktadır. 18 değişik komisyon değişik konularda ülkemize hizmet edecek çalışmaları yürütüyorlar. Bir kısmı son aşamaya geldi. Bir kısmı bitti. Bir kısmı devam ediyor. Önümüzdeki süreçlerde bunların her birini hayata geçireceğiz. Özellikle hukuk eğitimi konusunda ciddi adımlar atma gereğini hissediyoruz. YÖK’ün hukuk fakültelerine girme konusunda taban puan getirmesi son derece önemli bir adım. Ancak hukuk eğitimini, hem hukuk fakülteleriyle, hem YÖK ile hem de Adalet Akademisi ile hem de hakim ve savcılarımızla görüşmek suretiyle bakanlığımızın bu güne kadar bu alanda yürüttüğü çalışmaya bir nihayet verme kararındayız. Yeni dönemde bu alanda ciddi bir adımı atacağız. Yargı reformu içerisinde çok ciddi planlar var. Onlar son derece önemli. Hükümet programımızda da bunlar yer alacak. Özellikle yargıdaki çok başlılığı sona erdirmek, yargılamaları hızlandırmak, adaletin zamanında tecellisini sağlamak konusunda da yapmamız gereken işler var. Hakim ve savcılarımızın sayısı konusunda sıkıntılarımız var. AB’nin ortaya koyduğu standarda Türkiye’yi taşımak için burada da ciddi adımlar atacağız. AB sürecinde bakanlığımızın üstlendiği misyon gerçekten önemli bir misyon. Türkiye’nin AB’ye taşıyıcı noktalarının başında Adalet Bakanlığı gelmektedir. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarda öncü rol oynamıştır. Bu öncü rolünü de Bakanlığımız önümüzdeki süreçte devam ettirecektir. Gerek 23, 24. ve gerekse de Adalet Bakanlığı ile dolaylı olarak irtibatı olan bütün fasıllar ilgili bölümlerle alakalı çalışmalarımızı önümüzdeki süreçte devam ettireceğiz. AB üyesi ülkeler Türkiye ile ilgili olumsuz yaklaşımlarını sürdürseler dahi, herhangi bir faslı açmasalar dahi biz fasıllar açılmış gibi bu konudaki adımlarımızı samimiyetle ülkemiz için atmaya devam edeceğiz” dedi.



“YANLIŞ YAPANLAR İLE ANAYASA VE YASALAR ÇERÇEVESİNDE MÜCADELE EDİLECEKTİR”

Yargı ile ilgili bir veri bankası üzerinde önümüzdeki dönemde çok ciddi bir şekilde duracaklarının altını çizen Bozdağ, “Daha önce başlamış çalışmamız var ve o çalışma zannediyorum belli bir aşamaya geldi. Biz bitirdiğimiz zaman yargı alanında belki de dünyada en güvenli verileri toplayan ilk ülke olacağız. Çok derli toplu, örnek olacak bir çalışmayı ülkemize kazandıracağız ve yargı hakkında konuşacaklar ellerinin altında çok sağlıklı ve kendi içinde denetlenebilir bilgilere ulaşma imkanı bulacaktır. Hem bilirkişilik yasası hem de diğer pek çok konulardaki önemli yasalar Adalet Bakanlığımızın öncülüğünde TBMM’ye sevk edilecek ve yasalaşma imkanı bulacaktır. Şimdiden bu çalışmaların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Yargı camiası gerçekten özveriyle hizmet ediyor. Büyük gayret içerisinde çok iyi yetişmiş hakim ve savcılarımız, hukukçularımız eliyle hizmet ediyor. Zaman zaman yargının içerisinde bazı kişilerin yaptığı yanlışlar, hukuka aykırı davranışlar, özveriyle, samimiyetle çalışan hakim ve savcılarımızı lekememelidir. Yanlış yapanlar ile Anayasa ve yasalar çerçevesinde hukuk ile mücadele edilecektir. Bu gerçekten adaletin doğru tecellisi için gecesini gündüzüne katarak çalışan samimi, dürüst, tarafsız ve bağımsız hukukçularımızı töhmet altında bırakacak şeylerden hepimizin kaçınmasını gerektirir. Önümüzdeki süreç içerisinde bu sorunların çözümü açısından çalışmalarımızı hep birlikte yürüteceğiz. Tekrar sayın Bakanıma bu güne kadar yaptığı hizmetlerden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“HSYK’NIN YAPISI VE SEÇİM USULÜNÜ MUTLAKA ELE ALMAMIZ GEREKİYOR”

Anayasada bazı eksikliklerin olduğunu kaydeden Bozdağ, bu konuda yapılması gereken adımları ise şöyle ifade etti:

“Gönül istiyor ki yeni bir anayasa olsun. Eksiklikleri ortadan kaldırılmış, Türkiye’nin bu gününe uygun, geleceğe Türkiye’yi umutla taşıyacak, Türkiye’nin demokratik düzeni içerisinde milletin özgürce hissettiği bir ortamda yeni bir anayasaya kavuşması bizim arzumuzdur. Bu aynı zamanda bütün milletimizin arzusudur. İnşallah gerçekleşir. Gerçekleşme ihtimali olmazsa bile anayasamızdaki bazı ayıpları bizim geleceğe taşımamamız lazım. Örneğin üç tane bakanın seçim öncesi görevinden istifa zorunda bırakan uygulamayı kaldırabiliriz. Bunun siyasi yönü yok. A veya B Partisine artı yazma, eksi yazma ihtimali yok. 60 ihtilalinin getirdiği bir uygulamayı 80 ihtilali devam ettirmiş ama demokratik Türkiye artık bu yanlış uygulamaya son vermelidir. Önümüzdeki dönemlerde Adalet Bakanları inşallah seçime 3 ay kala istifa etmek durumunda kalmazlar. Siyasi partilerimiz bu konuda samimi yaklaşım gösterirler. HSYK’nın yapısı ve seçim usulünü mutlaka ele almamız gerekiyor. Eğer yeni bir anayasayı hayata geçiremeyeceksek o zaman siyasi partilerimizle uzlaşma içerisinde HSYK’nın yapısını ve seçim usulünü yeniden tanzim eden bir adımı Türkiye olarak mutlaka atmamız gerekiyor. HSYK’nın bu yapıyla ve bu seçim usulüyle yoluna devam etmesi yargıda daha büyük sorunlara yol açacak niteliktedir. Umarız bu usülde bir seçime ihtiyaç kalmadan Türkiye, HSYK’nın yapısını ve seçim usulünü yeniden tanzim eder. Bütün siyasi partilerimize de bir kez daha çağrımı yeniliyorum. Bu konu siyaset üstü bir konu.”

Kaynak: İHA