Afrika Jandarmalar Birliği Toplantısı

DAKAR - Afrika Jandarmalar Birliği Toplantısı, Siber Suçlarla Mücadele Semineri, Senegal'in başkenti Dakar'da başladı.

King Fahd Palace Otel'de düzenlenen seminerde konuşan Senegal Silahlı Kuvvetler Bakanı Augustin Tıne, Afrika Jandarmalar Birliği'nin uluslararası suçlarla mücadelede önemli bir unsur olduğunu belirtti.

Özellikle yasa dışı oluşumların interneti çok iyi kullandığını dile getiren Tıne, suç ve suçlularla savaşta ortak bir strateji belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Tıne, bazı Afrika ülkeleri arasında sınırların açık olmasının teröristlerin ve yasa dışı faaliyet yürüten kişilerin bölgede rahat hareket etmesine imkan tanıdığına değinerek, sınırlardaki kontrolün sıkılaştırılması gerektiğini ifade etti.

- "Boko Haram Afrika'da interneti etkin kullanıyor"

Kamerun Devlet Savunma Sekreteri Jean Baptiste Bokam da ülkesinin siber suçlarla mücadelede zorlandığını belirtti. Kamerun'da açılan internet kafelerin yasal bir zemine bağlı olmadığını kaydeden Bokam, şöyle konuştu:

"Kamerun'da siber suçlarla mücadelede yasal boşlukların olması ekonomimizi de etkiliyor. Yabancı yatırımcı ülkemize kuşkuyla yaklaşıyor. Dahası bu boşluk fidyecilik, deniz korsanlığı ve benzer suçların da organizasyonunu kolaylaştırıyor. Boko Haram Afrika'da interneti etkin kullanıyor ve bağlı oldukları, emir aldıkları başka uluslararası suç bağlantıları var. Bu nedenle tüm ülkelerin jandarma birimleri arasında istihbarat paylaşımının mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum."

Yarın da devam edecek toplantıya Fas, Fransa, İtalya, Gine Bissau, Türkiye ve İspanya'dan da üst düzey askeri temsilciler katılıyor.

Kaynak: AA