Bangladeş'teki İdam Kararlarının İnfaz Edilmesi

Dışişleri Bakanlığı, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid ile Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) milletvekili Selahattin Kader Çovduri'nin infaz edilmesiyle ilgili olarak, "idam cezasını kaldırmış Türkiye'nin geçmişin yaralarının bu yöntemlerle sarılamayacağı yönündeki görüşünü koruduğunu" bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, idam cezalarına ilişkin infazın gerçekleştirilmesinden üzüntü duyulduğu belirtildi.

"Mücahid ile Çovduri'nin yasal haklarını kullanarak Cumhurbaşkanından af dilemelerine rağmen bu dileklerinin reddedilmesinin ve idam cezası uygulamasının devam ettirilmesinin kaygı uyandırdığı" ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İdam cezasını kaldırmış bir ülke olarak Türkiye, geçmişin yaralarının bu yöntemlerle sarılamayacağı yönündeki görüşünü korumaktadır.  Kardeş ülke Bangladeş'te de idam cezası uygulamasının yerini, biran önce toplumsal uzlaşı sağlanmasına daha iyi hizmet edecek bir yönteme bırakmasına ihtiyaç bulunduğunu değerlendirmekteyiz".

Mücahid ve Çovduri'nin dün asılarak infaz edildiği belirtilmişti.

Çovduri, Bangladeş hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nce 2013 yılında soykırım ile ülkenin güneydoğusundaki Çittagong bölgesinde çoğu Hindu olma üzere 200'den fazla kişinin öldürülmesi ve işkencenin de aralarında bulunduğu 23 suçlamanın 9'undan suçlu bulunmuş ve idama mahkum edilmişti.

Mahkeme, Mücahid'i de soykırım, cinayet, adam kaçırma ve işkencenin de aralarında bulunduğu 7 iddianın 5'inde suçlu bulmuş ve ölüm cezası vermişti.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi şimdiye kadar 19 kişi hakkında karar aldı. Mahkemenin yargıladığı kişilerin büyük bir kısmı ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

Kaynak: AA