Nilüfer Kent Konseyi Gönüllülerinden Organ Bağışı

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Emekliler Grubu üyeleri, düzenlenen toplantıda önce organ nakli konusunda bilgi aldı, ardından bağışta bulundu.

Nilüfer Kent Konseyi Gönüllülerinden Organ Bağışı
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Bursa Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörleri Türkan Yılmaz Ulusoy ile Aslı Dübek, Kadın Meclisi ve Emekliler Çalışma Grubu üyelerine organ bağışı ve naklinin önemini anlattı. Ulusoy, “Bursa bölgesi olarak Türkiye’nin en başarılı bölgesiyiz.Ulaştığımız milyon nüfus başına düşen donör sayısıyla Türkiye’de birinci sıradayız. Avrupa ortalamalarına da yaklaşmış durumdayız. Bu tür bilgilendirme toplantılarının diğer sivil toplum kuruluşlarına da örnek olmasını arzu ediyoruz. Ulaşamadığımız, organ naklinden bahsedilmeyen çok sayıda kişi var. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Maksadımız en azından herkesin bu konuda olsa bilgi sahibi olması” şeklinde konuştu.

Dünyada yapılan tüm nakillerin Türkiye’de de başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinin altını çizen Türkan Yılmaz Ulusoy, “Bağışlanan her organ, hayata tutunan bir insan demektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ilk nakil işleminin 1975 yılında canlı donörden, 1978 yılında da kadavradan yapıldığını belirten Aslı Dübek de, “18 yaşını doldurmuş ve akıl sağlığı yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Türkiye nakil konusunda çok iyi noktada” dedi.

Bursa bölgesinde milyon nüfus başına düşen kadavra donör sayısının 2009 yılında 1.8 olduğunu belirten Dübek, yapılan faaliyetler sayesinde bu sayının 2014 yılında 10.4’e çıktığı bilgisini verdi.

Böbrek nakliyle hayata tutunan Yüksel Erdoğan’ın da yaşadıklarını paylaştığı bilgilendirmenin sonunda Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Emekliler Grubu organ bağışında bulundu.
Kaynak: İHA