TZD Başkanı Yetkin Açıklaması

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, et fiyatlarının düşürülmesi için üretimin artırılması ve en önemli girdi olan yem bitkilerinin üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "Aracı piyasadaki spekülatif artışları önleyecek araçlar geliştirilmeli ve üretici kooperatifleri ile damızlık sığır yetiştirici birliklerinin pazarlama alanına girişleri kolaylaştırılmalıdır" ifadesini kullandı.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, kırmızı etin Türkiye'de fiyatı artan gıda maddelerinin başında geldiğini kaydetti.

Fiyat artışlarının üretimdeki azalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkması gerekirken, Türkiye'de üretimin artmasına karşın fiyatların da arttığına dikkati çeken Yetkin, bu yılın ikinci çeyreğinde de kırmızı et üretimi artışının sürdüğünü bildirdi.

Merkez Bankasının son Enflasyon Raporu'nda yılın ikinci çeyreğinde enflasyonu aşağıya çeken gıda fiyatlarındaki düşüşün, özellikle et fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle lokanta-otel grubundaki fiyatlara yeterince yansımadığının belirtildiğini anımsatan Yetkin, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu tespit üzerine et ithalatı kararı almış, bu kapsamda Bakanlığa bağlı Et ve Süt Kurumu 550 ton ve 3 bin 200 ton olmak üzere iki ithalat ihalesi gerçekleştirmişti. Buna rağmen kırmızı ete bir yılda yapılan zam yaklaşık yüzde 30 olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Yem bitkilerinin üretimi teşvik edilmeli"

Yetkin, Türkiye'de et fiyatlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerindekinin iki katı seviyelerinde olduğunun altını çizerek, Türkiye'de bin 400 liranın üzerinde seyreden buzağı fiyatının, AB'de ortalama 270 avro (825 lira) düzeyinde bulunduğuna işaret etti.

Et fiyatlarının Avrupa ülkelerine göre yüksek olmasının birinci nedenini dana ve yem gibi girdi fiyatlarının yüksek olmasına bağlayan Yetkin, girdilerin ucuzlatılması için hayvancılığa ve yem bitkileri üretimine verilen teşviklerin artırılarak sürdürülmesi gerektiğine dikkati çekti.

Et fiyatlarının artmasının diğer nedeninin gıda sektörünün pazarlama alanında oluşan tekelci yapı ve spekülasyonlar olduğunu kaydeden Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Ziraatçılar Derneği olarak, et fiyatlarının düşürülmesi için üretimin artırılmaya devam edilmesinden ve özellikle en önemli girdi olan yem bitkilerinin üretiminin teşvik edilmesinden başka bir yol olmadığını bir kere daha kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Bu arada aracı piyasadaki spekülatif artışları önleyecek araçlar geliştirilmeli ve üretici kooperatifleri ile damızlık sığır yetiştirici birliklerinin pazarlama alanına girişleri kolaylaştırılmalıdır. Et ithalatının serbest bırakılması gibi geçici önlemler ise bu açıdan uzun vadede yarar değil zarar getirecektir."

Kaynak: AA