Uganda'da Meslek Yüksekokuluna Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Uganda’nın Kamuli bölgesinde yeni inşa edilen ve Uganda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmete başlayacak olan Nawanyago Teknik Meslek Yüksekokulu’nun aşçılık ve dikiş nakış bölümlerine ekipman desteğinde bulundu.

Uganda'da Meslek Yüksekokuluna Ekipman Desteği
Özellikle eğitim alanında önemli projelere imza atan TİKA, Uganda’nın Kamuli bölgesinde yeni inşa edilen ve Uganda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmete başlayacak olan Nawanyago Teknik Meslek Yüksekokulu’nun aşçılık ve dikiş nakış bölümlerine ekipman desteğinde bulundu. Uganda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulun aşçılık ve dikiş nakış bölümlerinde eğitime başlanabilmesi için ihtiyaç duyulan malzemeler temin edilerek, törenle yetkililere teslim edildi. Törene, TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz, Uganda Meclis Başkanı Yardımcısı David Kamaali, Kamuli Bölge Valisi Moses Ddumba, Enstitü Müdürü Rose Martha Kumwiza ve diğer bölge yöneticileri katıldı.

Törende konuşan Ugandalı yetkililer, Türkiye’nin desteğinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, bunu başlangıç olarak kabul ettiklerini ve özellikle eğitim konusunda desteğin devam etmesini beklediklerini dile getirdiler.

TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Dr. Yılmaz da, Türkiye’nin Afrika’ya çok önem verdiğini, şimdi olduğu gibi gelecekte de Afrika ve Uganda’ya desteklerinin süreceğini kaydetti.

KADIN İSTİHDAMINA DESTEK

Uganda SENA Vakfı’nın TİKA desteğinde yürüttüğü proje kapsamında ise dikiş nakış kurslarında eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olan kadınlara dikiş makinesi temin edilerek, kadınların çalışma hayatına katılmalarına katkıda bulunuldu. SENA Vakfı Merkezi’nde gerçekleştirilen dikiş makinesi dağıtım törenine, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er’in yanı sıra Türkiye’nin Uganda Büyükelçisi Ayşe Sedef Yavuzalp ve bölge yöneticileri katıldı.

Uganda’ya TİKA’nın sağladığı önemli destekler arasında sağlık sektörü de yer alıyor. Bu çerçevede halen devam eden proje çerçevesinde Türkiye’den Uganda’ya giden gönüllü doktorlar, Uganda’nın Jinja şehrinde günlük 800’den fazla hastayı muayene ederek, ameliyattan ilaçla tedaviye kadar geniş çaplı bir sağlık hizmeti sunuyor. TİKA’nın katkılarıyla Tüm Afrika Dostları Derneği işbirliğinde ücretsiz muayenenin yanı sıra hastalara ücretsiz ilaç temin ediliyor.

Ayrıca Uganda’nın Luwero ve Munyonyo bölgelerinde yetim çocukların da eğitim gördüğü farklı eğitim kurumlarına eğitim ve donanım desteğinde bulunuldu.
Kaynak: İHA