Yazarlık Atölyesi'nde Yeni Dönem Başladı

Başakşehir Belediyesi Yazarlık Atölyesi’nde sezonun ilk dersini veren Bülent Akyürek, Yazar adayının, kişinin bir cümle kurabilmesi için öncelikle inancının olması gerekiyor. Bir yazar nefsi için, kendini değiştirmek için ya da başkalarını, dünyayı değiştirmek için cümle kurar" dedi.

Yazarlık Atölyesi'nde Yeni Dönem Başladı
Başakşehir Belediyesi’nin edebiyat dünyasına yeni kalemler yetiştirmek için hayata geçirdiği  ‘Yazarlık Atölyesi’nin yeni sezonu başladı.

  Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün organizasyonu ile hayata geçirilen Yazarlık Atölyesi bu sene fikir ve edebiyat dünyamızın sıra dışı kalemi Bülent Akyürek’i ilçe sakinleri ile buluşturdu.

Her hafta Salı günü saat 14.00’te, Başakşehir Belediyesi Cevdet Kılıçlar Bilgievi’nde gerçekleşecek olan Bülent Akyürek ile Yazarlık Atölyesi’nin ilk dersine Başakşehirliler yoğun ilgi gösterdi. İlk derse Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir de katıldı.

"CÜMLE, YAZANI TARAFINDAN PİMİ ÇEKİLMİŞ BİR BOMBADIR"

Edebiyatın güçlü kalemi Bülent Akyürek, 2015-2016 sezonunun ilk dersinde yazarlığın derste öğrenilemeyeceğini belirterek, “Yazarlığın dersinin olmayacağını savunan bir yazardım.  Halen de diyorum, yazarlığın dersi olmaz. Burada dil bilgisi öğrenirsiniz ki yazarların çoğu dil bilgisi bilmez.  Kaldı ki dilbilgisi de çok önemli değildir, editörünüz düzeltir. Buradan çok çok iyi bir yazar çıkmasa bile doğru düşünebilen birileri çıkabilecektir. Yazmayı değil de, doğru okumayı öğretmeyi amaçlayacağım.  Burada bakmayı öğreneceğiz. Yazmak için nereye nasıl bakılması gerektiğini öğreneceğiz" diye konuştu.

Derse getirdiği günlük bir gazeteyi öğrencilere göstererek ne gördüklerini soran Akyürek, yazarlığın tanımını yaparak, "Yazacaksak malzemenin büyüğü küçüğü yoktur. Diğer insanlardan önce farklı olanı bulabilmelisin. Yazar adayının, kişinin bir cümle kurabilmesi için öncelikle inancının olması gerekiyor. Bir yazar nefsi için, kendini değiştirmek için ya da başkalarını, dünyayı değiştirmek için cümle kurar. Bir cümle pimi çekilmiş bir bombadır. Yazar bir cümle kurduğunda ya kıyameti ertelemeli ya da kıyameti o an getirmelidir.  Şeytani ve Rahmani cümle yapısı vardır.  Bu bizim seçimimize bağlıdır. Bir kişinin şeytanı ile konuşmasına yazarlık denir, şeytani ile mücadele etmesine yazarlık denir.  Şeytanı ile mücadele edip rahmaniyi arıyorsa yine yazıyor demektir" dedi.

"YAZARLIK BİR ANLATAMAMA KABİLİYETİDİR"

Yazarlığın tehlikeli ve cüret isteyen bir sanat olduğunu belirten Akyürek sözlerine şöyle devam etti: “Kız sevdim söyleyemedim, yazdım, babama kızdım, yazdım. Anlatamadığım her an yazdım. Yazarlık bir anlatamama kabiliyetidir. Bir şeyi ne kadar çok anlatamıyorsanız o kadar iyi şair olursunuz, yazar olursunuz. Bir dönem gelir ki o anlatma üzerine öyle basit bir yöntem bulursunuz ki şaşırırsınız.  Büyük yazarlarımız, ozanlarımız sıradan basit sözcüklerle büyük gökdelenler inşa ettiler.

"CÜMLE, ZEHİRLİ KÜÇÜK BİR OK GİBİ İSE FAYDALIDIR"

Yazar adaylarının en büyük sorununun ne konuyu yazmalıyım olduğunu söyleyen yazar,  adaylara ‘ölüm’ konusunu önererek, “Dünyanın en ölümsüz konusu ölümdür. Ölüm ölümsüz bir konudur.  Yazar adayı resim yapar gibi objenin, olayın, durumun altını yansımalarını, gölgelerini, zeminini, komşularını hesaplayarak, görerek cümle kurmalıdır.  Günde önemli bir cümlemiz olsa yıl sonunda 365 kaliteli cümlemiz olmuş olur. Cümle zehirli, küçük bir ok gibi ise faydalıdır. Vurucu kısa cümleler kurmayı, yazmayı öğrenmemiz gerekiyor. Çevremizde ki hata turist gibi bakabilmeliyiz. Çevremizdeki küçük hareketlere, reflekslere, rutinlere bakmalıyız. Kitap seçerken de ayrıntı kitaplar okuyacağız. İnsanların çöpe attığı şaheserleri biz burada birlikte okuyacağız" şeklinde konuştu.

Bülent Akyürek,  Yazarlık Atölyesi ile Başakşehir Belediyesi Cevdet Kılıçlar Bilgievi’nde her hafta Salı günü, Saat: 14.00’te yazar adayları ile bir araya gelecek.  Yazar, her hafta iyi yazar ve iyi okur olabilmenin inceliklerini paylaşacak.
Kaynak: İHA