Güney Çin Denizi'ndeki Gerginlik

Filipinler ve Çin, Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlığın APEC Zirvesi'ne taşınmaması konusunda görüş birliğine vardı

ZAMBOANGA  - Filipinler ve Çin, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (APEC) Zirvesi'nde ihtilaflı Güney Çin Denizi konusunun gündeme getirilmemesi konusunda anlaştı.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charles Jose, ülkesinin, başkent Manila'da 18-19 Kasım'da düzenlenecek APEC Zirvesi'nde Güney Çin Denizi konusunda sessizliğini korumaya devam edeceğini açıkladı.

Jose, Filipinler ve Çin dışişleri bakanlarının Manila'daki görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, zirvenin konunun tartışılması için uygun yer olmadığı kanısına varıldığını belirtti.

Pekin yönetimi, liderlerden, zirve kapsamındaki görüşmeleri Güney Çin Denizi gerginliğini tartışmak için kullanmamalarını istemişti.

Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. FilipinlerÇin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri konusunda Birleşmiş Milletler Daimi Tahkim Mahkemesine şikayette bulunmuş, Vietnam'da ise Çin karşıtı gösteriler düzenlenmişti.

BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in 2013'te yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve davayı görmeyi kabul etmişti. Son kararın 2016'da verileceğini açıklayan mahkeme, 151 sayfalık gerekçeli kararında Çin'in, Filipinler'in başvurusunun mahkemenin görev alanı dışında olduğu iddialarını da reddetmişti.

Filipinler, mahkeme kararını memnuniyetle karşılamıştı.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, ekim ayında, ülkesinin Filipinler'in tek taraflı başlattığı tahkim sürecini kabul etmediğini, sürece dahil olmayacağını belirterek "BM Daimi Tahkim Mahkemesinin kararı, bizim için bağlayıcı nitelikte değildir" demişti.

Kaynak: AA