Çin'in 'Tek Çocuk' Politikasından Vazgeçmesi

Çin'de radikal kararla değiştirilen "tek çocuk" politikasının 2050 yılına kadar 30 milyon ilave iş gücü sağlayabileceği bildirildi.

Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu (NHFPC), ülkede iki çocuğa izin verilmesinin Çin'in yıllık ekonomik büyüme oranına yüzde 0,5 katkı yapabileceğini ve yaşlıların toplam nüfusa oranını 2 puan düşürebileceğini duyurdu.

Tek çocuk politikasının terk edilmesiyle ülkede kısa vadede kreş ve ana okulları sayısının artması ve ilgili sektörlerin hızla büyümesi bekleniyor. Politika değişikliğiyle Çin'de her yıl 3 milyon civarında ilave bebek beklenirken geçen yıl 16,9 milyon bebeğin doğduğu ülkede bu rakamın önümüzdeki yıllarda ortalama 20 milyon civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Araştırmalara göre, ülkede evli çiftlerinin çoğunluğunun ikinci çocuğa sıcak baktığı ifade edilirken, değişen çocuk politikasıyla 2029'da ülke nüfusunun bir milyar 450 milyona ulaşması bekleniyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in nüfusu 2014 sonu itibariyle 1,37 milyar olarak açıklanmıştı.

Tek çocuk politikasını sonlandıran yasal düzenlemenin Çin Ulusal Halk Meclisi'nde 2016'nın ilk yarısında onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ülkenin 2016-2020 dönemini kapsayan sosyoekonomik reformlar için ekim ayında toplanan Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi, "tek çocuk" politikasının kaldırılması kararı almıştı.

Çin'in aile planlaması ve tek çocuk politikası, ülkenin hızlı artan nüfusunu kontrol altına almak için 1980 yılında yürürlüğe sokulmuş ve kentlerde yaşayan ailelere tek çocuk sınırı getirilmişti. Kırsalda yaşayan çiftlere ise ilk çocuklarının kız olması halinde ikinci çocuğa izin verilmişti.

Kaynak: AA