Oklu Kirpiyi Meyvelerle Besliyorlar

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yol kenarında yaralı bulunan oklu kirpiyi, hayvan hastanesi çalışanları meyvelerle besliyor.

Osmaniye ve Bayır mahalleleri arasındaki ormandan geçen yolun kenarında yaralı kirpi gören vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi.

Aracın çarpması sonucu yaralandığı sanılan oklu kirpi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Marmaris Şube Müdürlüğü ekiplerince alınarak, tedavisi için Gökova'daki Medikavet Hayvan Hastanesine götürüldü.

Yaklaşık 10 gündür hastanede tedavisi devam eden oklu kirpiye, hastane çalışanları tarafından özel bakım uygulandı. Çalışanlar, oklu kirpiyi her gün elma, armut, muz, nar ve portakalla besledi.

Hayvan Hastanesi Başhekimi Bayramlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kirpinin, hastanede çok sık karşılaştıkları hayvanlar arasında yer almadığını söyledi.

Kirpiye "Oktay" adının verildiğini belirten Bayramlı, insanlara ve evcil hayvanlara alışmaması için kirpiyi ayrı bir bölümde tuttuklarını belirtti.

Geldiğinde okları nedeniyle tedirgin oldukları kirpiyi hemen anesteziye aldıklarını ifade eden Bayramlı, "Anestezi altında röntgen, refleks ve sinir sistemi muayenelerini gerçekleştirdikten sonra, kalçasının üç yerde kırık olduğunu tespit ettik" dedi.

Kırıkların operasyon yapılacak bir bölgede bulunmadığını anlatan Bayramlı, "Kirpinin kafes istirahatle iyileşmesini bekliyoruz. Bacaklarında sinir kaybı ve kalçasında kırık olan kirpi, tedavisinin tamamlanmasının ardından doğaya bırakılacak. Ayaklarındaki sinir kaybının da giderileceğini düşünüyoruz. Çünkü 10 günde ayaklarda his ve refleks geri geldi" diye konuştu.

Bayramlı, tedavinin biraz daha uzayabileceğini dile getirdi.

- Bölgede az rastlanıyor

Doğada vahşi hayvanlardan kaçabilecek duruma geldiğinde kirpiyi salacaklarını bildiren Bayramlı, şunları kaydetti:

"Hint oklu kirpisi olarak bilinen ve bölgede az rastlandığı belirlenen kirpi, yaklaşık 13 kilogram. Kirpinin bir dönem bölgedeki sayısının çok ciddi derecede azaldığı ve neslinin tükenme tehlikesi altına girdiğini söyleyebilirim. Ancak son yıllarda bölgede yürütülen koruma çalışmalarıyla sayıları giderek artmaya başladı. Bu da sevindirici."

Kirpilerin, sayıları arttıkça özellikle ormanlık bölgelerdeki yollarda sıkça görülebileceğine işaret eden Bayramlı, vatandaşlardan özellikle buralarda daha dikkatli araç kullanmalarını istedi.

"Kirpi Oktay"ın beslemesinin çok keyifli olduğunu belirten Bayramlı, "Hastanemizdeki görevli arkadaşlarımız kirpiyi elma, armut, muz, nar ve portakal gibi meyvelerle besledi. Çok keyifli şekilde meyveleri tüketiyor. İştahı çok yerinde. Meyvelerin yanında sebze de tüketiyor. Bunun dışında ekmek veriyoruz. Ekmeği de çok keyifli yiyor. Çok fazla yemek seçmiyor" dedi.

Kaynak: AA