'Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli' Protokolü İmza Töreni

İSTANBUL  - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, seçilen okullara, yeni teknolojiye uygun makine, ekipman ve donanım için işsizlik sigortası fonundan kaynak aktarılmasının sağlanacağını, iş birliğine dahil edilen okullardaki öğrencilere iş ve meslek danışmanlarınca iş arama becerileri, görüşme ve mülakat teknikleri, danışmanlık ve rehberlik hizmeti verileceğini belirterek, "Bu okullardan mezun olanlar işbaşı eğitim programından öncelikle yararlanacak. İşbaşı eğitim programı süresince katılımcının ücretini, genel sağlık sigortasını, iş kazası meslek hastalığı sigorta primini biz ödeyeceğiz" dedi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim Bölümü tarafından geliştirilen "Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli" projesi, Milli Eğitim Bakanı Avcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından hayata geçirildi.

İSO'daki protokol imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Avcı, projenin hayırlı olmasını ve yeni bir model olarak örnek çalışmaların önünü açmasını temenni etti.

Esprili bir dille, "Burayı alkışlamanız gerekiyor" diyen Avcı, "Arkadaşlarımız söylenmesi gereken pek çok şeyi, benim de söyleyebileceğim pek çok şeyi daha güzel bir şekilde söylediler. Onun için fazla vaktinizi almayacağım. Onun için alkışa ihtiyacım var. Arada siz alkışlarken neleri söylemesem de olur, notlarıma onun için bakacağım" ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı'nın bu sözleri salondakilerin gülümsemesine neden oldu.

Mesleki eğitimin önemine dikkati çeken Avcı, özellikle sanayi kuruluşlarının mesleki eğitime doğrudan katılmasının Milli Eğitim Bakanlığı için çok önemli olduğunu vurguladı.

Avcı, "Sanayi kuruluşlarının sahip olduğu engin birikim ve tecrübelerin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleki eğitimdeki tecrübesi ve insan kaynakları gücüyle buluşmasından çok önemli neticeler elde edeceğimizi düşünüyoruz. Mesleki eğitimde yetişen gençlerimiz için kullanılan 'ara eleman' tabirini artık kullanmıyoruz. Mesleki eğitimden geçen öğrencilerimizin ülke kalkınmasında ve sanayileşmesinde ara değil 'ana eleman' olarak rol üstleneceklerine inanıyoruz. Çalışmalarımızı buna göre, hedeflerimizi buna göre belirliyoruz" diye konuştu.

Proje için hazırlanan protokol çerçevesinde seçilen okul ve öğrencilerle ilgili bilgiler veren Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Seçilen okullara, yeni teknolojiye uygun makine, ekipman ve donanım için işsizlik sigortası fonundan kaynak aktarılması sağlanacak. İşbirliğine dahil edilen okullarda okuyan öğrencilere iş ve meslek danışmanları tarafından iş arama becerileri, görüşme ve mülakat teknikleri, danışmanlık ve rehberlik hizmeti de verilecek. Bu okullardan mezun olanlar işbaşı eğitim programından öncelikle yararlanacak. İşbaşı eğitim programı süresince katılımcının ücretini, genel sağlık sigortasını, iş kazası meslek hastalığı sigorta primini biz ödeyeceğiz. Programdan yararlanan öğrencilerimize işletme kadrosunda işe alındığında işveren payı sigorta prim desteği de verilecek. İş birliği yapılan okullarda işverenlerin talepleri doğrultusunda işsizlere yönelik meslek edindirme eğitimleri yapıldığında eğitici ücretleri, kursiyer cep harçlığı, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalığı sigorta primlerini de ödeyeceğiz. Bu iş birliği sonunda sanayi kuruluşlarımızın üretim gücü ile okullarımızdaki eğitim tecrübesi birleşecek ve karşılıklı akış içinde yeni eğitim imkanları ortaya çıkacak. Protokole arkadaşlarımız 'İstanbul modeli' adını uygun bulmuşlar. İnşallah bu model çok başarılı olacak."

- İSO Başkanı Bahçıvan

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da "Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli" projesinin çok büyük bir emeğin ürünü olduğuna vurgu yaptı.

Bahçıvan, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin en büyük ve en köklü sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası, diğer konulardan farklı olarak eğitime özel bir ilgi göstererek çok büyük bir değer vermektedir. Eğitim bağlamında, nitelikli iş gücü en öncelikli başlıklarımız arasında yer almakta ve çalışmalarımızı bu yönde çeşitli faaliyetlerle sürdürmekteyiz. Bu kapsamda iş birliğine ayrı bir değer vermekte ve başlıca paydaşlarımızdan Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte sanayimize, eğitim ve üretim hayatımıza önemli katkılar yapacak çalışmalar yürütmekteyiz. Biz sanayicilere, mesleki eğitime ve gençlerimize değer katacağına inandığımız çok önemli bir projeyi bugün burada bulunan kıymetli paydaşlarımızla birlikte uygulama safhasına getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İstanbul özelinde okul-sanayi iş birliğini daha işlevsel hale getirebilmek adına paydaşlarımız arasında olan İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte firmaların da içinde olacağı bu projeyi geliştirdik. Projemiz çok büyük bir emek ve çabanın ürünü."

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Avcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Erdem ve İSO Başkanı Bahçıvan tarafından imzalanan protokolle "Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli" projesi hayata geçirildi.

Bakan Avcı, imza sırasında da esprilerini sürdürdü. Protokolün imzalanması için masaya konulan kalem yazmayınca Avcı, cebinden çıkardığı kalemi Bakan Erdem'e verdi. Bu sırada görevliler de Erdem'e kalem uzattı. İmzaların atılmasının ardından Bakan Avcı, Bahçıvan'a dönerek, "İmzayı atanlar alıp ceplerine koymasınlar diye böyle gereksiz tedbirlere müracaat ediyorlar. Dolayısıyla bundan sonraki törenlerde inşallah sanayicimiz çok daha ileri noktalarda olacak" dedi.

Bu sözleri üzerine katılımcılardan biri Avcı'ya kalem hediye etti. Bakan Avcı da "Bu kadar da arabesk yapmayın. En esaslı kalem, silgili kurşun kalem" ifadelerini kullandı.

İmzalanan protokolle, mesleki eğitim kurumları ile sanayi ve sektör birlikleri arasında iş birlikleri sağlanarak arz talep uyumsuzluğunun giderilmesi, yönetimsel ve operasyonel yeni bir mesleki ve teknik eğitim modeli oluşturulması hedefleniyor.

Bu protokol, "Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli" projesinin, İstanbul'dan başlamak üzere, ülkedeki mesleki ve teknik eğitim sisteminin yapısının, ekonomik ve insan kaynaklarına dayalı gereksinimlerinin giderilmesini ve sektörlerin nitelikli iş gücü ihtiyacının verimli bir şekilde karşılanmasını sağlayacak.

Kaynak: AA