'Gıda Güvenliği Uzman Portalı'

Gıda ve beslenmeye yönelik bilgi kirliliğinin ortadan kaldırması amacıyla 129 akademisyenin destek verdiği portal yayına girdi

İSTANBUL - Gıda ve beslenmeye yönelik bilgi kirliliğinin ortadan kaldırması ve doğru bilginin doğru uzman kaynağından elde edilebilmesini amaçlayan, 129 akademisyenin destek verdiği "Gıda Güvenliği Uzman Portalı" hayata geçirildi.

Portalın tanıtımında konuşan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, projenin taşıdığı toplumsal sorumluluk niteliği ve hedeflediği amaç doğrultusunda, önemli bir ihtiyaca cevap vereceğini belirtti.

Projeye, TGDF olarak ön ayak olmanın ve bu alanda farkındalık yaratmanın memnuniyet verici olduğunu aktaran Taranoğlu, doğruyu bulmak için bir referansa ihtiyaç olduğunu, bilim insanlarının katkısının bu kadar yoğun olduğu ve referans edildiği başka hiçbir sektör olmadığını dile getirdi.

Taranoğlu, "Ama bu kadar bilim adamının emeklerinin olduğu bu sektörün bu kadar hırpalanmasının doğru olmadığını ve hem sektör hem de tüketici açısından haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle portalla, gıda ve beslenmeye yönelik bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması ve doğru bilginin doğru uzman kaynağından elde edilebilmesi amaçlanıyor. Ayrıca federasyonumuzca bir bilim kurulu oluşturduk. Bu bilim kurulunda yer alan bilim insanlarımızla birlikte doğrunun bulunması için burada görev yapmaya karar verdik" diye konuştu.

TGDF Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi de portalın, medyanın doğru bilgi kaynaklarına ya da doğru uzmanlara ulaşıp, tüketicilerin kanıta ve araştırmaya dayalı bilgiyle buluşabilmesini sağlama ve böylece gıda güvenliği alanındaki bilgi kirliliğinin azalmasına yardımcı olmayı hedeflediğini vurguladı.

Portalda öğretim üyelerine başlıca uzmanlık alanlarını belirtmeleri ve uzmanlık konularında 5 bilimsel yayın bildirmelerinin talep edildiğini söyleyen Ekşi, ilke olarak portalda yalnızca gönüllü bilim insanlarına yer verildiğini kaydetti.

Ekşi, şunları kaydetti:

"Projede, medyada yer alan gıda güvenliğiyle ilgili haber başlıkları da dikkate alınarak 35 farklı uzmanlık alanı belirlendi. Bu alanların başlıcaları alerji, beslenme, diyabet, enfeksiyon ve intoksikasyon, fonksiyonel gıda, GDO, gıda ambalajlama, gıda güvenliği, gıda hileleri, mikrobiyolojisi, prosesleri, katkıları, kontaminasyonları, pestisit ve hormon kalıntıları, kanser ve beslenme, küf ve mikotoksin, obezite, patojen, metabolizma hastalıkları, nanoteknolojiyle et ve türevleri, süt ve türevleri, yemeklik yağ gibi gıda grupları olarak belirledik. Portalın, gıda güvenliği alanındaki bilgi kirliliğini tek başına ortadan kaldırmak gibi bir iddiası yoktur. Uygulama bağımsız, tarafsız ve çok disiplinli bir bilim kuruluyla da desteklenmektedir."

Ekşi, projede ilk etapta 42 farklı üniversiteden 129 öğretim üyesinin gönüllü olarak yer aldığını belirterek, bu sayının her geçen gün artacağını bildirdi.

Öğretim üyelerinin uzmanlık alanlarının ve iletişim bilgilerinin ayrıntılarıyla yer aldığı portala "https://tgdf.org.tr/gida-guvenligi-uzman-portali/" adresinden ulaşılabileceğini aktaran Ekşi, portaldan tüm vatandaşların da faydalanarak, uzmanlara ulaşabileceğini söyledi.

Ekşi, aynıca tüm bilgilerin yer aldığı "Gıda Güvenliği Uzman Portalı" kitabının basılı olarak da TGDF'den temin edilebileceğini dile getirdi.
Kaynak: AA