Kılıçdaroğlu 'Cumhuriyet Yürüyüşü'ne Katıldı

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, farklı partilerde olan ancak huzuru ve refahı isteyen milyonların birlikte olma zamanının geldiğini belirterek, "Gücümüzü birleştirirsek çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur" dedi.

Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Bağdat Caddesi'nde "Barış içinde Cumhuriyet" sloganıyla düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Burada halka seslenen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin zorlu bir süreçten geçtiğini ve bu sorunların herkesin birlik ve beraberliği ile atlatılacağını söyledi.

CHP olarak asla karamsar düşünmeyeceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Benden önce Kadıköy Belediye Başkanımız konuşmasında karamsar oldu ama şunu belirteyim. Bizim umutsuzluğa yerimiz yok çünkü biz Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Herkes bunu böyle bilsin. Birileri başkanlık peşinde olabilir, birileri hayal dünyasını genişletebilir ama hiç kimse şunu unutmasın; Cumhuriyet ilelebet yaşayacaktır ve bizler yaşatacağız. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir ve öyle kalacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın. CHP var oldukça kimse bu ülkenin kılına dokunamaz" diye konuştu.

Katılımcıların Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Kılıçdaroğlu, cumhuriyetin halkçılık, demokrasi, kadın-erkek eşitliği, sosyal devlet anlamları taşıdığını anlattı.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet hiçbir çocuğun yasağa girmediği Türkiye demektir. Cumhuriyet geleceği gençlerde arayan bir devlet, bir yönetim tarzı demektir. Gençleri potansiyel suçlu olarak değil, gençlerine güvenen bir yönetim demektir. Cumhuriyet 'köylü milletin efendisidir' demektir. Cumhuriyet soylu bir kavramdır. Bu soylu kavramı yaşatacak olan bizleriz, hep birlikteyiz, beraberiz çünkü biz milyonlarız" ifadelerini kullandı.

- "Kendi kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 1 Kasım'da herkesin cumhuriyet için sandığa gitmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de alışkın olunmayan bir yönetim tarzı olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Anayasa'nın askıya alındığı bir demokratik düzenden söz ediyorlar. Böyle bir demokratik düzen yok. Herkes Anayasa sınırları içerisinde görev yapmak zorunda. Bu kuralı hayata geçirmenin yolu 1 Kasım'da sandığa gitmekten geçiyor. Kendi kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz. Bizlere büyük bir görev düşüyor ve görevimizi yapacağız" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının savaş meydanlarında geçtiğini anlatan Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O bir komutandır, o bir devlet adamıdır, o bir diplomattır, o bir sade vatandaştır, o hüzünlü bir kişidir ama o bütün başarılara imza atmış kişidir. Mustafa Kemal Atatürk, 'Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir' diyor. Bütün yaşamı savaş meydanlarında geçen aynı Mustafa Kemal Atatürk, 'Yurtta barış, dünyada barış' demiştir. Çünkü barıştan daha değerli bir şey yoktur. Türkiye bölgesinde lider ülke olacak. Ortadoğu'da sorun çıkarsa sorun çözümü için başvurulan ülke olacağız. Türkiye'nin geleceği için eğitim sistemini tepeden tırnağa değiştireceğiz. Cumhuriyet için hep beraberiz. Cumhur olarak buradayız. 'Cumhurum, cumhurum' der birileri ama cumhura sırtını döner. Çünkü onun tek amacı; kişisel çıkarlarıdır. Biz kişisel çıkarları tamamen reddediyoruz. Yetkiyi saraydan değil, yetkiyi halktan istiyorum. Çağdaş Türkiye'nin önünü açalım, önündeki engelleri birlikte kaldıralım. Huzuru ve refahı isteyen milyonlarız. Farklı partilerde olabiliriz ama şimdi birlikte olma zamanı. Gücümüzü birleştirirsek çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. Türkiye bütün sorunları aşma kapasitesine sahiptir."

- Yürüyüşe turistler de katıldı

Bağdat Caddesi Suadiye Işıklar'dan başlayan yürüyüşe CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Mehmet Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş, Gamze İlgezdi, Mahmut Tanal ve Oğuz Kaan Salıcı ile vatandaşlar katıldı.

Yabancı turistlerin de iştirak ettiği yürüyüşte vatandaşlar şarkı ve marşlara eşlik etti. Bazı vatandaşlar da evlerinin balkonlarından Türk bayrakları sallayarak, katılımcılara destek verdi.

Yürüyüşe katılanlar ellerinde Türk bayrağı ve üzerinde Atatürk'ün çeşitli fotoğraflarının bulunduğu dövizlerle yürüyüşte, "Mustafa Kemal'in askeriyiz", "Yaşasın Cumhuriyet" şeklinde slogan attı.

Kaynak: AA