Daha İyi Yaşam Hayaliyle Hayatlarını Hiçe Sayıyorlar

Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacılar, Avrupa ülkelerinde daha iyi yaşam hayaliyle Yunan adalarına geçmek için Çeşme'de bekleyişlerini sürdürüyor.

Dünyanın pek çok bölgesindeki iç karışıklık, savaş, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, bu ülkelerin vatandaşlarını, vatanlarını terk etmeye zorluyor. Ülkelerinden kaçmak zorunda kalanlar, Avrupa'da mülteci olabilmek için zorlu yollardan geçmeyi göze alıyor.

Yasa dışı yollarla Sakız Adası'na geçme umuduyla Çeşme ilçesine gelen ve çoğunluğu Afganlardan oluşan çok sayıda mülteci, olumsuz hava koşullarına aldırış etmeden bekliyor.

Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu grup, soğuktan korunmak için inşaat halindeki evleri kullanıyor, yaktıkları ateşin başında toplanıyor.

- "Geceleri burası çok soğuk oluyor"

Yunan adalarına geçmek isteyen Habibullah Ruzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganistan'daki savaştan arkadaşlarıyla kaçarak İstanbul'a, oradan da Sakız Adası'na geçmek için Çeşme'ye geldiklerini söyledi.

Olumsuz hava koşullarına rağmen mülteci olarak Avrupa'ya geçmek istediklerini anlatan Ruzi, "Biz burada denizin yanında karşıya geçmek için bekliyoruz. Mültecilerin hepsi burada bekliyor. Geceleri burası çok soğuk oluyor. Denizde dalga çok, o yüzden gemiler gelmiyor. Denizden geçmek tehlikeli ama geçersek hayatımızı kurtarırız, hepimiz yaşarız orada. Sudan, Almanya, Fransa. Güzel olan her yerde yaşarız biz" diye konuştu.

Afganistan'daki savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten Abdullah Sabri de Yunan adalarına geçmek için 4 gündür beklediklerini dile getirdi.

Sabri, olumsuz hava koşullarının geçişe olanak vermediğine dikkati çekerek, "4 gündür karşıya geçmek için bekliyoruz, burada hava soğuk, dalga var, o yüzden gidemiyoruz. Tehlikeli olsa da geçmek istiyoruz, burada iş yok, kimlik vermiyorlar, burada kalamıyoruz. Memlekette de savaş var, orada da duramıyoruz, Almanya'ya gitmek istiyorum, orada şartlar daha iyi, en azından canımızı kurtarırız" ifadesini kullandı.

Afganistanlı Ersalan Feyzullah Kadri de herhangi bir Avrupa ülkesine gitmek istediğini belirterek, bazı kişilerin Yunan adalarına geçmeleri için kendilerine yardım ettiğini söyledi.

Kaynak: AA