SPA İşletmecileri Yabancı İşçi Çalıştırmada Kolaylık İstedi

Antalya'da faaliyet gösteren SPA işletmecileri, yabancı işçi çalıştırmada kolaylık istedi.

Geçen haftalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem'i ziyaret eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) heyeti, SPA merkezinde çalışan yabancı sayısındaki limitin kaldırılmasını talep etti.

ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve SPA merkezi sahibi Ayhan Kızılsavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmde önemli bir yere sahip SPA işletmelerinin sorunlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem'i ziyaret ederek ilettiklerini aktardı.

Kızılsavaş, Antalya'da beş yıldızlı tesislerin önemli bölümünün SPA otel olduğunu ve bu alanda Antalya'nın yurtdışında çok ön plana çıktığını söyledi. SPA merkezlerinde çalışacak standartlara uygun Türk personel bulamadıklarını anlatan Kızılsavaş, "Türkiye'de masaj sağlık olarak algılanmadığı için özellikle bayan masöz bulmakta zorlanıyoruz. Bu sorunu da Bali, Tayland gibi ülkelerden eleman geliyor. Maalesef yabancı eleman istihdam etmek zorundayız. Fakat yurtdışından eleman getirmede ciddi sıkıntı yaşıyoruz" diye konuştu.

İlgili mevzuata göre 5 Türk personel çalıştırma karşılığında bir yabancı personel çalıştırabildiklerini kaydeden Kızılsavaş, "SPA merkezlerinde, halkla ilişkilerden masöze, infodan resepsiyona kadar yabancı eleman çalışıyor. Bir SPA merkezinin yüzde 70-80'i yabancıdan oluşuyor. 5 Türk elemana karşı bir yabancı eleman etmek çok zor. Animasyon şirketlerinin ise 10 Türk sigortalı elemanı varsa, sınırsız yabancı getirme hakları var. Yabancı işçi çalıştırmada SPA merkezlerine uygulanan kotanın kalkmasını istiyoruz. Animasyon şirketlerine verilen bu hakkın aynısını bize de verilmesini sayın bakandan istedik. İnşallah bu sıkıntımızın çözüleceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- Ücret alt limiti

İlgili mevzuata göre yabancı çalışanlara verilen ücretin alt limitin asgari ücretin 1,5-2 katı olması gerektiğini savunan Kızılsavaş, bu miktarın da asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini savundu.

Kızılsavaş, SPA merkezleri için yürürlükte olan yabancı çalışan uygulamasının kayıtdışılığı teşvik ettiğini ifade ederek, "Bir SPA işletmesinin yüzde 70-80'i yabancılardan oluşuyor. Başka türlü çalışması imkansız. Bu çalışanların çoğu da Uzakdoğu'dan geliyor. Biz kayıtlı çalışmak istiyoruz, ama sistem kayıtdışılığa itiyor" ifadelerini kullandı.

Antalya'da bu yıl yaklaşık 7 bin 400 yabancının çalışma izni aldığını, çalışma izni alanların önemli bölümünün turizm sektöründe çalıştığını anlatan Kızılsavaş, şöyle devam etti:

"Bu sayılar izin alabilen yabancılara ait. Peki izin alamayanlar ne oldu? İzin alamayan da kaçak çalıştı. Bir tesis yabancı bir işçiye çalışma izni almak için hem çok zaman hem de çok para harcıyor. Yani bir çok güçlükle izin alabiliyor."

- ATSO Başkanı Çetin

ATSO Başkanı Davut Çetin de yılda ortalama 13 milyon turisti ağırlayan Antalya'da turizm tesislerinin ve turiste hizmet veren işletmelerin yabancı personel çalıştırmak zorunda olduğunu söyledi.

Turizmde kaliteyi yukarıda tutmak için bunun şart olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

"Son derece kaliteli ve Avrupa çanağındaki tüm ülkeleri kıskandıracak turizm tesislerine sahibiz. Ancak sürdürülebilirliği sağlamak adına sunulan hizmetlerde de kaliteyi belli bir düzeyin üzerinde tutmak son derece önemli. Turizmde kaliteyi yukarıda tutmak istiyorsanız ihtiyacın nitelikli şekilde karşılanamadığı bazı özel alanlarda yabancı personel çalıştırmak zorundasınız. Sektörde özellikle animasyon, SPA gibi alanlarda yabancı işçi çalıştırma ihtiyacı son derece fazla. Burada da yabancı personel çalıştırmak için karşılanması mümkün olmayan kriterler devreye giriyor. Diğer sektörler için kolayca karşılanabilecek kriterler, turizm sektörünün bazı alanları için afaki olabiliyor. Nitekim Çalışma Bakanlığımız bazı talepleri dikkate aldı. Örneğin yabancı personel için konulmuş kotalar animasyon sektörü için revize edildi. Ancak SPA hizmeti veren işletmeler halen bu sorun ile karşı karşıyalar."

Kaynak: AA