Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük Açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Türkiye’de bulunan 2 milyon 200 bin Suriyelinin 650 bininin eğitim öğretim çağında bulunduğunu söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilciliği tarafından Suriyeli çocukların eğitimine yönelik Adana eylem planının değerlendirme toplantısı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük başkanlığında bir otelde yapıldı.

Büyük, yaptığı konuşmada, ölümlerin kol gezdiği, bombaların yağdığı bir ülkede insanların sığınabilecekleri yer olarak Türkiye’yi gördüklerini vurguladı.

Türkiye'nin tarihten gelen bir sorumluluğu olduğunu aktaran Büyük, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye’de 2 milyon 200 bin Suriyeli var. Eğitim öğretim çağında ise 650 bin çocuk var. Biz bu insanları tipine, görüntüsüne bakıp seçip ülkemize almadık, insan oldukları için aldık. Şu ana dek Suriyelilere 8 milyar dolar kaynak harcandı. Bu, tüm Avrupa ülkelerinin bu iş için bize gönderdiği 436 milyondan kat kat fazla. Dünyanın bu anlayışı, düşünceyi ve zihniyeti bırakıp vicdanlı olması gerek."

Büyük, üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptıklarını ve yeni çabalarla Suriyeli çocukların eğitim öğretimlerini daha rahat yapmalarını sağlayacaklarını belirtti.

Bu toplantıyla eksiklikleri görmeye çalışacaklarını, karşılıklı istişareyle önerileri değerlendireceklerini kaydeden Büyük, "Türkiye genelinde 260 bine yakın Suriyeli öğrenci sistemin içerisinde bulunmakta ve bunlardan 50 bine yakını kendi okullarımızda eğitim görmektedir. Bu sayıyı gittikçe arttırıyoruz" ifadelerini kullandı.

- Adana'daki Suriyeliler

Adana Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar da Suriyeli çocukların eğitimine yönelik büyük organizasyonlar, projeler ve toplantılarda Adana'nın öncülük yaptığını belirtti.

Suriyeli çocukların eğitimle buluşması noktasında son bir yılık çalışmalarda 16 geçici eğitim merkezi açtıklarını ifade eden Akpınar, şunları kaydetti:

"Bugün itibarıyla bu merkezlerimizde 10 bin 17 öğrenci eğitim öğretim görüyor. Kendi okullarımızda ise bin 200'den fazla Suriyeli öğrenciye hizmet veriyoruz. Kayıtlar hala devam ediyor. İlimizde 120 bin civarında Suriyeli olduğunu biliyoruz. Bu sayının daha da yükseleceği ve okullaşmada talebin artacağını düşünüyoruz. Suriyeli çocukların okullaşması konusunda ne gerekiyorsa yapacağız, çalışmalarımızda hız kesmeyeceğiz."

Milli Eğitim Bakanlığı Yabancı Öğrenciler Komisyonu uzman yardımcısı Selman Işık da "Suriyeli çocukların okullaşması" konulu sunumunda Adana'nın bu konuda diğer illere örnek teşkil ettiğini ifade etti.

Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve UNICEF Türkiye yetkilileri, okul müdürleri ile sivil toplum temsilcileri katıldı.

- Eylem planı

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı illerde Suriyeli çocukların eğitime erişimini artırmak, eğitimlerine devam etmelerini sağlamak, Türk ve Suriyeli çocukları desteklemek ve eğitimin niteliğini artırmak amacıyla hazırlanan eylem planı bugüne kadar Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, İçel, Osmaniye ve Şanlıurfa’da uygulandı.

Planda öngörülen çalışmalar arasında, Suriyeli gönüllü öğretmenlere verilecek teşvik ve eğitimler, mevcut okulların öğleden sonra Suriyeli öğrencilere hizmet verecek şekilde düzenlenmesi, yeni eğitim merkezlerinin inşası, öğrencilere gerekli eğitim materyallerinin sağlanması, Suriyeli çocuklara hizmet veren mevcut okulların bakım ve yenileme giderlerinin karşılanması yer alıyor.

Kaynak: AA